Gegevens kunstwerk

Titel

Monument voor het wiel

Kunstenaar

Rob Pleysier

Jaar

1983

Materiaal

brons / steenachtig

Afmetingen

200 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Werfstraat, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.1066912080444, 4.274654338925 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Let op: dit beeld is van zijn sokkel gezaagd en gestolen.

Midden in een smal straatje in Scheveningen staat een beeld van een meisje. Hoog boven haar hoofd houdt ze een wiel als een trofee in haar handen. Het is het ‘Monument voor het wiel’ van kunstenaar Rob Pleysier. Helaas vermelden de annalen geen expliciete reden waarom juist op deze plek een ode aan de belangrijkste vinding van de mensheid gebracht wordt. Mogelijk was het beeld al eerder aangekocht in het kader van de Beeldende Kunst Regeling en vond het hier uiteindelijk een goede bestemming.

De vorm van het wiel lijkt op een roer en dat gegeven is in een vissersdorp natuurlijk altijd op zijn plaats. De Werfstraat is tenslotte vernoemd naar de scheepstimmerwerf die hier rond 1900 was gevestigd.

Pleysier is een van oorsprong Haagse kunstenaar. Hij groeide op in Indonesië. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij in Den Haag opgeleid door typisch Haagse docenten als Dirk Bus en Henri van Haaren. Er is in de stad een aantal werken van hem te vinden. Meestal betreft het meisjesfiguren zoals het ‘Meermin’ en ‘Vreugde’ uit 1962.

‘Monument voor het wiel’ is evenals een deel van zijn andere beelden vervaardigd in steriet, een door Pleysier ‘uitgevonden’ kunststof waaraan gemalen brons is toegevoegd. Het procédé is het geheim van de kunstenaar en het gebruik ervan zal dus op den duur waarschijnlijk verdwijnen. Dat zal niet gebeuren met het wiel. De uitvinding daarvan had een onomkeerbare wending in ons bestaan tot gevolg. Dat is wel een monument waard.

Sluiten