Gegevens kunstwerk
Titel
Monument voor gebroeders Maris
Kunstenaar
Jaar
1916
Materiaal
steen, brons en graniet
Afmetingen
h 423 cm
Deelcollectie
Locatie kunstwerk
Adres
Carnegielaan, Den Haag
Stadsdeel
Centrum
GPS gegevens
52.0860263558789, 4.29263840124185 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Je leest het niet direct aan dit beeld zelf af, maar de maker van dit ‘Monument voor de gebroeders Maris’ koesterde een grote liefde voor de arbeidende mens. In de meeste van zijn andere sculpturen zijn werkende landarbeiders en zwoegende vissers te zien. Daardoor wordt Charles van Wijk gerekend tot de zogeheten arbeiderskunstenaars, waarvan de Nederlander Herman Heijenbrock en de Vlamingen Constant Permeke en Constant Meunier de meest bekende zijn. Dat zware arbeid sporen in het lichaam nalaat, is in hun beelden duidelijk te zien. De figuren ogen doorleefd.
Het ‘Monument voor de gebroeders Maris’ is echter minder expressief. Het is eerder klassiek van aard. Van Wijk heeft hier een hommage willen brengen aan twee van de drie beroemde schilders Maris. Ook zij hadden arbeiders en taferelen uit hun dagelijks leven tot onderwerp van hun kunst verheven. Bovenin het beeld heeft Van Wijk twee ronde, bronzen portretreliëfs van Jacob (1837-1899) en Willem (1844-1910) Maris aangebracht. Van Wijk was overigens getrouwd met Anna Maris, de dochter van Jacob Maris. Matthijs Maris ontbreekt, aangezien hij in 1916 toen het beeld tot stand kwam nog leefde.
Onderaan het monument, half op de paar traptreden, bevindt zich een halfnaakte vrouw. Zij heeft met opgeheven arm een tekst onder de twee portretten geschreven. Deze luidt: ‘Kunstenaars het land van Rembrandt waardig’. En daarmee is dit monument een duidelijk eerbetoon aan deze twee beroemde schilders van de Haagse School.