Gegevens kunstwerk

Titel

Monument Van Karnebeekbron

Kunstenaar

Willem Brouwer

Jaar

1915

Materiaal

steen

Afmetingen

920 cm

Deelcollectie

Gemeentelijk monument

Locatie kunstwerk

Adres

Carnegielaan, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.08823256891, 4.2954502991285 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Nederland kent geen grote traditie op het gebied van fonteinen. Wellicht laat zich dat verklaren uit het feit dat ons lage land weinig natuurlijke spuitbronnen bezit. Als reden is ook wel genoemd dat fonteinen ‘te opzichte dingen’ zouden zijn. Voor het gebruik van stromend water in een monument zou een bron een ‘bescheidener alternatief’ zijn.
Bij het Vredespaleis staat zo’n bron: de Van Karnebeekbron, daar in 1915 geplaatst als eerbetoon aan de Carnegiestichting. Het monument draagt de naam van Abraham van Karnebeek (1836-1925). Deze jurist en specialist in internationaal recht was vice-voorzitter van de Eerste Haagse Vredesconferentie in 1899. Bovendien had hij zich als voorzitter van de Carnegiestichting beijverd voor de installatie van een permanent Hof van Arbitrage. In 1913 was het zover: Van Karnebeek opende het Vredespaleis.
De opdracht voor het monument Van Karnebeekbron was naar kunstenaar Willem Brouwer gegaan. Hij had met zijn terracotta bouw- en sierelementen voor de binnenhof van het Vredespaleis (1909-1911) veel naam gemaakt. Deze keramist pur sang vervaardigde met name vazen en schalen, maar legde zich na 1905 toe op de ontwikkeling van monumentaler keramiek: terracotta tuinornamenten en bouwaardewerk. Menig architect paste Brouwers nieuwe product in de eerste twintig jaar van de 20e eeuw toe.
Ook de Van Karnebeekbron is opgebouwd uit terracotta bouwonderdelen. In de vormgeving zien we verwantschap met de Art Nouveau. Vooral in de goudgeel omrande letters van het opschrift herkennen we het sierlijke lijnenspel van deze kunststroming van rond 1900. Verder is de bron bescheiden gedecoreerd en ingetogen van vorm en kleurstelling. Brouwer gebruikte een speciaal soort zanderige, witgele klei voor de stenen. Gebakken is de gelijkenis met zandsteen bedrieglijk goed. Brouwer imiteerde het zandsteen ongetwijfeld omwille van de zachte kleur en textuur, maar ontwikkelde tegelijkertijd een weinig erosiegevoelig, hard bouwelement dat zeer geschikt is voor toepassingen buiten.

Sluiten