Gegevens kunstwerk

Titel

Monument Trekvlietplein

Kunstenaar

Gra Rueb, Onbekende maker

Jaar

1946/1947

Materiaal

Natuursteen en brons

Locatie kunstwerk

Adres

Trekvlietplein, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.07126241913, 4.3280580476074 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Op het eerste oog is het een merkwaardig allegaartje. De drie plaquettes en een forse zuil die zich bij de ingang van de Gemeentewerf van de Dienst Stadsbeheer aan het Trekvlietplein bevinden. Hoewel ze er keurig bij staan, is duidelijk te zien dat ze niet per se bij elkaar horen. En dat klopt ook. Hier zijn in 2012 vier monumenten samengebracht die oorspronkelijk voor vier verschillende plekken in de stad zijn gemaakt. Stuk voor stuk gaat het om gedenktekens van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen gemeenteambtenaren.

Op de eerste plaquette links wordt Cornelis Geerts herdacht. Hij was tuinman bij de gemeentelijke plantsoenendienst. Daarnaast zat hij in het verzet. De middelste plaquette is gewijd aan 26 medewerkers van het gemeentelijke Elektriciteitsbedrijf. Joodse collega’s vermoord in concentratiekampen, anderen vonden de dood tijdens hun tewerkstelling in Duitsland. Dit gedenkteken is ontworpen door beeldhouwer Gra Rueb. De derde plaquette gedenkt 17 omgekomen medewerkers van het gemeentelijke Gasbedrijf. Hier tekende J.H.C. van der Hoeven voor het ontwerp.

De hoge zuil bijvoorbeeld is ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen medewerkers van de Gemeentelijke Reinigingsdienst. Enkele van hen werden doodgeschoten bij razzia’s, sommigen van stierven tijdens het bombardement op het Bezuidenhout. Net als van de eerste plaquette weten we niet door wie deze zuil is gemaakt.

Ondanks alle fusies en verhuizingen van de verschillende gemeentelijke diensten zijn al deze gedenktekens bewaard gebleven. En ook al kennen de meeste medewerkers van Stadsbeheer van nu de omgekomen oud-collega’s niet langer persoonlijk, toch wordt er bij deze monumenten ieder jaar op 4 mei een herdenkingsceremonie gehouden.

Sluiten