Gegevens kunstwerk

Titel

Monument koningin-moeder Emma

Kunstenaar

Co Brandes, Toon Dupuis

Jaar

1936

Materiaal

brons / natuursteen / zandsteen

Afmetingen

br 1430 cm

Deelcollectie

Gemeentelijk monument

Locatie kunstwerk

Adres

Jozef Israëlsplein, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.0914741856349, 4.31786327856817 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

De wedstrijd voor het Haagse Emma-monument in 1934-1935 had een opmerkelijk verloop. Uit de vele inzendingen wees de jury, waarin prominente beeldhouwers zaten, het ontwerp van Lambertus Zijl (1866-1947) als beste aan. Toch gaf het organiserend comité de voorkeur aan het ontwerp van architect Co Brandes en beeldhouwer Toon Dupuis. Van Zijl werd ondanks het positieve oordeel van de jury gepasseerd. Amsterdam deed er zijn voordeel mee. Daar voerde Van Zijl zijn ontwerp drie jaar later uit.
Deze gang van zaken tekent de situatie in het opdrachtencircuit van voor de Tweede Wereldoorlog. Niet dat vooruitstrevende jury’s keer op keer met de meer conservatieve comité’s in conflict kwamen, maar in dit specifieke geval kon de jury het comité er niet van weerhouden de opdracht aan de van origine Belgische beeldhouwer met een behoudende stijl te gunnen: Dupuis.
Van zijn hand is het meest in het oogspringende onderdeel van het monument in het rosarium op Jozef Israelsplein: de beeltenis van Emma. Zij zit in het centrum, rechts de negen wapens van de provinciën en het opschrift ‘Moeder des Vaderlands’, links het Oranjewapen en het opschrift ‘H.M. Koningin Emma’. Ze is meer dan levensgroot weergegeven als een tronende Matres Familias, statig en met een absoluut overwicht. Dupuis’ vormentaal maakt haar uitstraling tevens zacht en warm. Ook het gebruikte materiaal, een broze zandsteensoort, droeg daaraan bij.
Dit effect werd teniet gedaan door een restauratie in 2000. Het beeld was zwaar beschadigd en moest opnieuw worden gemodelleerd. Vervolgens werd het in brons gegoten. De geliefde koningin-moeder staat er nu in het erosie en vandalisme bestendige, diepdonkergroene brons.

Sluiten