Gegevens kunstwerk

Titel

Monument Haagse militairen gesneuveld in voormalig Nederlands Indië en Nieuw Guinea 1945-1962

Kunstenaar

Gert Dumbar

Jaar

2002

Materiaal

natuursteen / hardsteen

Afmetingen

100 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Ver-Huëllweg, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.0984210609043, 4.29439919201338 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Van de tientallen oorlogsmonumenten die ons land rijk is, herinneren de meeste aan de gruwelen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zo ook de vele oorlogsmonumenten in Den Haag. Sporadisch kom je monumenten tegen ter nagedachtenis aan soldaten die omgekomen zijn tijdens de zogenoemde politionele actie in voormalig Nederlands Indië en Nieuw Guinea (1945-1962).

Dat dat eerbetoon zo lang op zich heeft laten wachten, heeft uiteraard alles te maken met de gevoelige geschiedenis rond de politionele acties. Ontkenning van deze oorlog en schaamte hebben daarbij een grote rol gespeeld. Zoals vaker in de geschiedenis is die mening in de loop van de tijd veranderd. In 2002 hebben de ruim 160 Haagse militairen die destijds in de Oost zijn omgekomen alsnog een gedenkteken gekregen.
Het monument voor Haagse militairen gesneuveld in voormalig Nederlands Indië en Nieuw Guinea 1945-1962 is gerealiseerd op initiatief van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers (VOMI). Zij hebben hun wens voor een herinneringsteken aan de gemeente kenbaar gemaakt en vervolgens is op advies van Stroom de grafisch vormgever Gert Dumbar gevraagd een ontwerp te maken.

Hoewel deze Haagse ontwerper bekend staat om zijn spetterende kleurgebruik en soms heftige vormgeving is hij voor dit monument uitermate ingetogen te werk gegaan. Op een acht meter lange, donkergrijze natuurstenen gedenkplaat heeft hij in heldere belettering de namen van de gesneuvelde soldaten aangebracht. De namen zijn zodanig vormgegeven dat er een dichtregel van Anton Kortweg valt te lezen:

‘Op welke grond werden zij gelegd.
In vreemde aarde.’

Het monument bevindt zich aan de rechterzijde van het grasveld voor de waterpartij in de Scheveningse Bosjes tegenover het Indisch Monument, waar de oorlogsslachtoffers in Nederlands Indië 1942-1945 worden herdacht. Door deze ligging vullen de monumenten elkaar bijzonder goed aan.

Sluiten