Gegevens kunstwerk

Titel

Monument Geweldslachtoffers

Kunstenaar

Onbekende maker

Jaar

2010

Materiaal

Natuursteen, baksteen, metaal

Afmetingen

h. 4 m

Locatie kunstwerk

Adres

Wijndaelersingel, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.055892380046, 4.2218126502319 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Op 14 mei 2000 werden glazenwasser Daan de Blok en uitvaartbegeleider Alan Roos vermoord. Na een avondje stappen reden ze mee in de auto van Kobus R. en diens zoon. Kobus schoot de mannen om onduidelijke reden door het hoofd. Hun lichamen werden in een parkeergarage aan de Ouverturestraat gevonden. De auto is later brandend aangetroffen.

Twee jaar lang vormden de twee parkeervakken waarop de mannen werden gevonden een herdenkingsplek. In mei 2002 kwam er een officiële gedenkplaats net buiten de parkeergarage. Daartoe werd een muur van 1.60 bij 2 meter opgetrokken van de straatstenen waarop de mannen hadden gelegen. In de muur is een natuursteen geplaatst met een tekst tegen zinloos geweld.

Martin Roos, de vader van Alan, richtte in 2003 de stichting Aandacht Doet Spreken op waarmee hij opkomt voor de rechten van de nabestaanden van moordslachtoffers. Spreekrecht en slachtofferbegeleiding bijvoorbeeld waren destijds niet vanzelfsprekend. Door toedoen van de stichting nu wel. In 2016 is de stichting opgegaan in de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG).

Martin Roos is niet alleen initiatiefnemer van de stichting. Hij heeft zich ook hard gemaakt voor de gedenksteen aan de Ouverturestraat. Daarnaast heeft hij het initiatief genomen om een algemeen monument voor slachtsoffers van zinloos geweld op te richten. Tien jaar na de dubbele moord is dit monument door toenmalig wethouder Baldewsingh op begraafplaats Westduin in Loosduinen onthuld. Het is het eerste monument voor slachtoffers van geweld in Nederland. Meerdere steden volgden dit voorbeeld.

De zwarte straatklinkers staan voor het geweld op straat, de gladde zwarte steen met de punt verwijst naar huiselijk geweld. Aan de grote poort met de gouden tak kan iedereen zijn of haar eigen invulling geven. Dat, samen met de prominente plek op de begraafplaats, maakt dit monument zo waardevol voor de nabestaanden van geweldslachtoffers.

Sluiten