Gegevens kunstwerk

Titel

Monument Albert Plesman

Kunstenaar

Mari Andriessen

Jaar

1967

Materiaal

brons / steenachtig

Afmetingen

310 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Plesmanweg, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.098236771861, 4.3044327572304 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Sinds lang geldt de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij, kortweg KLM, als onze nationale trots. Dat de luchtvaartmaatschappij kon uitgroeien tot een van de grootste ter wereld is mede te danken aan Albert Plesman. Plesman (1889-1953) wordt beschouwd als een van de belangrijkste luchtvaartpioniers. In 1919 organiseerde hij de Eerste Luchtvaart Tentoonstelling Amsterdam. Deze expositie vormde de opmaat voor de oprichting van de KLM. Daar was Plesman achtereenvolgens administrateur, directeur en na de Tweede Wereldoorlog president-directeur.

Na zijn overlijden in 1953 werd er een comité in het leven geroepen dat een monument wilde oprichten. Het comité dacht in eerste instantie aan een beeld dat Plesman zou herinneren en tegelijkertijd de burgerluchtvaart zou verbeelden. Vier gerenommeerde beeldhouwers werd een ontwerp gevraagd. Uiteindelijk bleek het niet het gewenste resultaat op te leveren. Toen heeft het comité de verbeelding van de luchtvaart losgelaten en Mari Andriessen opdracht gegeven voor een monument voor Plesman.

De keuze voor Andriessen was niet zo gek. Het monument moest durf, kracht, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen verbeelden, allemaal eigenschappen van Plesman. Andriessen had met zijn sculpturen, waaronder ‘de Dokwerker’ in Amsterdam, bewezen dat hij daartoe in staat was. Hij heeft Plesman ten voeten uit weergegeven: armen op de rug, leunend in de wind en met het hoofd omhoog en de blik gericht op een vliegtuig in de lucht. Ook al is het uit grove klodders opgebouwd, de gelijkenis blijkt goed.

Op 7 oktober 1959 werd het monument op de hoek van de professor Teldersweg en de Plesmanweg onthuld. Die locatie was samen met Andriessen gekozen. De beeldhouwer is zelfs met een dummy van bordkarton gaan kijken hoe het monument het beste zou afsteken tegen het kantoorgebouw van de KLM daarachter. Wegverbeteringen vormden in 1967 de aanleiding om het beeld te verplaatsen naar de ingang van het St. Hubertuspark aan de Plesmanweg.

Sluiten