Buiten Beeld

Status

Tijdelijk

Categorie

In opslag

Sinds

01-11-2020

Toelichting

In 1968 bracht beeldhouwer Huub Hierck een monumentaal, koperen reliëf aan ter verfraaiing van de nieuwe School voor Fotografie en Fototechniek aan de Tarwekamp in Mariahoeve. De compositie met rechthoekige vlakken die op, boven en naast elkaar hun plaats vinden, is helemaal in de stijl van de jaren vijftig en zestig: abstract en ruimtelijk. En in stijl met de aanleg van deze wederopbouwwijk. Vanwege de experimentele verkaveling, de uiteenlopende soorten huizen in woonblokken van verschillende hoogten en het vele groen ter afwisseling heeft de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Mariahoeve in 2016 geselecteerd als een van de dertig wederopbouwwijken van nationaal belang.

Kunstenaar Anneloes Groot spant zich al decennialang in voor Mariahoeve, zowel voor de architectuur en het groen van de wijk als de kunst in de buitenruimte. Toen zij in 2020 van de op handen zijnde sloop van de Fotovakschool hoorde, trok zij onmiddellijk bij Stroom Den Haag en het Wijkberaad Mariahoeve aan de bel om het reliëf van Huub Hierck te redden. Het Wijkberaad plaatste vervolgens een noodkreet op de eigen Facebookpagina en wist zo de gemeente te mobiliseren. Kort daarop heeft toenmalig wethouder Robert van Asten officieel toegezegd voor het reliëf een nieuwe locatie te zoeken.

Half november 2020, vlak voor de sloop van de Fotovakschool, is het reliëf voorzichtig van de muur gehaald en opgeslagen. Omdat het onderste deel van het reliëf al langere tijd geleden is gestolen, wordt er tegelijkertijd gekeken of restauratie haalbaar is. Het idee is om het reliëf op een nieuwe locatie in volle glorie deel te laten zijn van de wijk waarvoor het is gemaakt. Kindcentrum Bezuidenhout in de Rooseboomstraat heeft in 2022 aangegeven het kunstwerk graag te willen adopteren. Het past naadloos bij de stijl van hun nieuw te bouwen pand met baksteen en vele horizontale lijnen.

Gegevens kunstwerk

Titel

Metalen object

Kunstenaar

Huub Hierck

Jaar

1968

Materiaal

Koper

Afmetingen

h. 400 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Tarwekamp, op gevel Britse School Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.088207553004, 4.3523991674591 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Soms is een kunstwerk ongedateerd. Zoals de plastiek van schilder/beeldhouwer Huub Hierck aan de gevel van The British School, de voormalige fotovakschool, aan de Tarwekamp. Omdat het beeld speciaal is ontworpen voor het gebouw, biedt het bouwjaar daarvan houvast. Begin 1968 opende de school zijn deuren. Een krantenberichtje in Het Vaderland van 12 oktober 1968 vult aan: ‘Op de gevel van de nieuwe School voor Fotografie en Fototechniek in Mariahoeve, is bovenstaande plastiek in koper te bewonderen.’ De bijbehorende foto toont het kunstwerk van Hierck. Deze gegevens maken een datering van de koperplastiek in 1968 aannemelijk.

Het grote muurobject bestaat uit verschillende naast en over elkaar geplaatste metaalplaten in diverse maten. We zien geometrische figuren, maar bijna allemaal zijn ze onregelmatig van vorm. In een enkel geval vormen ze samen een keurige rechthoek of een perfect vierkant. Hierck realiseerde met de gelaagde opbouw en de schuingekante rechthoeken en vierkanten een sterke dieptewerking in het ‘platte’ object. De platen zijn niet glad gepolijst en het groen van het koper bezit verschillende gradaties. De ruwe huid, de kleurschakeringen en de opzettelijke imperfectie van de figuren zorgen voor de gevoelige schoonheid die het kunstwerk typeert.

Hetzelfde geldt voor andere werken uit het oeuvre van Hierck, waaronder wandtapijten en -schilderingen, keramiek, glascomposities, schilderijen en beelden. Soms is zijn werk figuratief. Doorgaans is het echter abstract. Zo bestaat de fontein ‘Cascade’ in het water bij de oude Elektriciteitsfabriek uit herhaling van telkens dezelfde strakke vorm. Toch is het een dynamisch, beweeglijk geheel door de wijze waarop het water in, langs en door de diverse onderdelen stroomt. Hier geeft Hierck met water een speelse kwinkslag aan zijn kunst. In zijn metalen object aan de Tarwekamp is het de onregelmatigheid in de geometrische figuren waarmee de kunstenaar zijn abstractie lyrisch tintte.

Sluiten