Gegevens kunstwerk

Titel

Meisje met vlieger

Kunstenaar

Theo van der Nahmer

Jaar

1962

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 182 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Ambachtsgaarde, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.035785399722, 4.2653832888161 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Meisje met vlieger’ ontstond in 1962. Maker Theo van der Nahmer nam toen volop deel aan het bruisende Haagse kunstenaarsleven. Hij was lid van de kunstenaarsgroep Fugare (1960-1967) en was daarvoor een van de leden van de kunstenaarsgroep Verve (1951-1957). Beide groepen speelden een belangrijke rol in de opbloei van de Haagse beeldende kunst na de Tweede Wereldoorlog. De kunststroming die ontstond rond deze twee kunstenaarsgroepen noemen we de Nieuwe Haagse School.

Verve-leden uitten zich overwegend modern figuratief en oprichter Theo Bitter noemde Verve-kunst ‘een Haags antwoord op Cobra’. Fugare was een logisch vervolg op Verve. De eerste twee zinnen van het oprichtingsmanifest van Fugare luiden: ‘Wij, kunstenaars van Fugare, geven in ons werk antwoord op de laatste problemen van de beeldende kunst. Wij zijn abstract, abstraherend of experimenteel bezig.’ Dat deze openingswoorden geen klemmend keurslijf vormden, bewijst het figuratieve werk van een aantal leden, schilders en beeldhouwers, waaronder Van der Nahmer. Dit ‘Meisje met vlieger’ is er een voorbeeld van.

Het is een figuratief bronzen beeld van een meisje dat een vlieger vasthoudt. Van der Nahmer werkte wel abstract, maar de nadruk ligt bij hem op een expressieve vertaling van de werkelijkheid. ‘Fantasie, in bedwang gehouden door realiteit, daar gaat het om,’ zei hij in 1977 in het wijkblad Benoordenhout. Wat hem als kunstenaar dreef, zien we terug in het meisje. Het beeld is expressief, omdat het geen precieze kopie van de zichtbare werkelijkheid is, maar het resultaat van vormgegeven gevoelens en ideeën. Dat ging hem het beste af met was. Alle vormen waar zijn hoofd vol van was, tot in de kleinste details, kon hij ermee uitdrukken. Tot en met de strikken in de staart van de vlieger toe. Om het vervolgens in brons te laten gieten.

Sluiten