Gegevens kunstwerk

Titel

Meisje met mandje

Kunstenaar

Adri Blok

Jaar

1960

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 148 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Leyweg, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.049358996763, 4.276083352076 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Adri Blok maakte behalve vrij werk ook een aantal markante beelden die in de openbare ruimte geplaatst zijn. Zo vervaardigde zij in 1968 een beeld van dichter, zanger en tekenaar Koos Speenhoff. Blok beeldt de kleurrijke artiest af met zijn onafscheidelijke gitaar en gekleed in een keurige jas, precies zoals de liedjesschrijver in zijn gloriejaren tijdens zijn optredens op de Nederlandse podia verscheen.
Het standbeeld van Speenhoff is illustratief voor de figuratieve mensbeelden die Blok heeft gemaakt. Ze verbeeldde de mens het liefst met een kenmerkend attribuut in de hand. Speenhoff wordt gekarakteriseerd door de gitaar die hij liefkozend beroert. ‘De trommelslager’ die in 1958 in Rotterdam bij Winkelpromenade Lijnbaan is geplaatst, wordt getypeerd door de trommel waar hij met zijn vlakke handpalmen op slaat.

De jongensachtige Rotterdamse trommelslager en het ‘Meisje met mandje’ zouden broertje en zusje kunnen zijn. Onverstoorbaar geven beiden zich over aan de handelingen die ze verrichten. Voor het meisje dat het plein op de hoek van Leyweg en Oosterhesselenstraat afspeurt, is het mandje wat de trommel voor de trommelslager is en de gitaar voor Speenhoff. Zij gaat volledig op in haar activiteiten. Blok heeft haar weergegeven op een manier die de indruk wekt dat het om een snapshot gaat: half in een loopbeweging, het hoofd licht voorover gebogen, zoekend.
Hoewel zij haar mensfiguren soms licht gestileerd heeft weergegeven, werkte Blok het grootste deel van haar leven volgens de figuratieve traditie. Herkenbaarheid en levensechtheid waren voor haar hoofdzaak. Essentieel was haar voorkeur voor mensen die vol overgave en toewijding hun doel volgen.

Sluiten