Gegevens kunstwerk

Titel

Meeuw

Kunstenaar

Jeroen Allart

Jaar

2005-2008

Materiaal

Emaille

Deelcollectie

Intro kunst Ypenburg

Locatie kunstwerk

Adres

Diverse woonhuizen verspreid Ypenburg, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.040041077622, 4.3709525026855 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Voor Kunst aan Huis maakte schilder Jeroen Allart een serie van zeven emaillen borden met dieren (een pinguïn, hond, specht, paard, stern en meeuw) en een vetplant. Verspreid over Ypenburg zie je ze aan gevels van huizen gemonteerd. De eenvoudige manier waarop hij de dieren en de plant heeft weergegeven, de kleurstelling en de uitvoering in emaille roepen oude reclameborden in herinnering.

Allart geniet in Nederland volop bekendheid als schilder van landschappen met een extreem lage horizon. Daarmee vernieuwde hij de traditie van de Hollandse landschapsschilders uit de 17e eeuw. Hij schildert cowboys, boerderijen in alle soorten en maten, schepen, molens, vuurtorens en niet te vergeten tientallen vogelsoorten, katten en honden. Al zijn onderwerpen plaatst hij steevast tegen een strakke, monochrome achtergrond. Nergens een wolkje aan de lucht te bekennen. Mensen tot voor kort ook nauwelijks. De onderwerpen zelf schildert hij ook uitermate strak en vlak. Liefst per vlak maar één kleur. Daardoor ontstaan er bijna karikaturale, stripachtige voorstellingen.

Je zou denken dat ‘verstrippen’ van vogels, planten en landschappen de werkelijkheid platter maakt dan hij is. Toch weet Allart met zijn voorstellingen het omgekeerde te bereiken. Zijn voorstellingen zijn dusdanig eenvoudig en aantrekkelijk, dat hij je verleidt de schoonheid van zijn onderwerpen opnieuw te ontdekken. Bovendien schotelt hij de toeschouwer wonderlijke combinaties voor. Zo duikt er net zo gemakkelijk een megastal of windturbine op in het landschap als een idyllische boerderij of oude windmolen.

Belangrijk is ook de intentie waarmee Allart kunst maakt. In zijn optiek moet die voor iedereen begrijpelijk én beschikbaar zijn. Daarom maakt hij behalve kleine en grotere schilderijen ook muurschilderingen in de publieke ruimte en stripverhalen in opdracht. Het project Kunst aan Huis sluit dan ook naadloos aan bij zijn visie.

Sluiten