Gegevens kunstwerk

Titel

Meermin van de velden

Kunstenaar

Arja van den Berg

Jaar

2005-2008

Materiaal

Keramiek, majolicaglazuur

Deelcollectie

Intro kunst Ypenburg

Locatie kunstwerk

Adres

Diverse woonhuizen verspreid over Ypenburg, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.03993548676, 4.3706950106201 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Fietsend of wandelend door Ypenburg bespeur je niet alleen uiteenlopende vogels die van de dakrand of de gevel nieuwsgierig de passanten in de gaten houden. Hier en daar kijkt er ook een vrouwengezicht op je neer. Ze bevindt zich steevast op de hoek van een huis, alsof het om een boegbeeld van een schip gaat. Dat is niet de enige verwijzing naar de zee die dit kunstwerk met zich meebrengt. Haar hoofd is omringd door schelpen en andere zeedieren en -planten. Van den Berg verwijst met haar Meermin van de velden naar het verre verleden van Ypenburg. Waar ooit het gelijknamige vliegveld was en nu een uitgestrekte Vinex-wijk, bevond zich lang geleden de zee. Dat stuk van de geschiedenis wilde de kunstenaar graag in de wijk zichtbaar maken.

Van den Berg is in Den Haag bekend vanwege haar trefzekere figuratieve portretten van mens, dier en plant. In alle voorstellingen die ze tekent, afdrukt, schildert of boetseert, lijkt ze nauwgezet de werkelijkheid weer te geven. Toch streeft zij daar naar eigen zeggen niet naar. Ze vindt inspiratie in de dingen die dagelijks op haar pad komen. Vanuit haar enthousiasme voor de mogelijkheden die verschillende materialen en technieken haar brengen, geeft ze uitdrukking aan de beleving daarvan.

De Meermin van de velden die Van den Berg voor Ypenburg heeft gemaakt, is in keramiek uitgevoerd. Door elk exemplaar van de oplage met de hand te glazuren, is de kleurstelling telkens net even anders.

Sluiten