Gegevens kunstwerk

Titel

Mechanisch insect

Kunstenaar

Aart van den IJssel

Jaar

(1959) 1960

Materiaal

koper / steenachtig

Locatie kunstwerk

Adres

Laan van Meerdervoort, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.061238085782, 4.2271136822811 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Aan het eind van de jaren vijftig moest de Laan van Meerdervoort tussen de Muurbloemweg en de Kijkduinsestraat worden verbreed. Door een toename van het autoverkeer was de statige enkele rijbaan niet langer toereikend. Daar bovenop zorgden de aangrenzende uitbreidingswijken Waldeck en Loosduinen ook voor extra verkeer. Bij het uitbreidingsplan Waldeck werd ook aan de verfraaiing van de openbare ruimte gedacht. Zo kwam een sculptuur van de bekende Voorburgse kunstenaar Aart van den IJssel terecht op het schoolplein van een gemeentelijke lagere school aan de nabijgelegen Mozartlaan.

Van rood koper heeft Van den IJssel een puntig uitziende ‘Mechanisch insect’ gevormd. In sommige opzichten doet het beeld denken aan een machine, op andere momenten heeft het meer weg van een insect. De sculptuur is karakteristiek voor het werk waarmee deze kunstenaar bekendheid kreeg. Gefascineerd door de schoonheid én de wreedheid van de natuur en door kunst van oervolkeren maakte Van den IJssel fantasievolle wezens, merkwaardige insecten, gepantserde paarden en stekelige zonnen. In Den Haag is meer werk van hem te vinden in de openbare ruimte.

Voordat Van den IJssel zijn insect op groot formaat uitvoerde, maakte hij een schaalmode. Dit model, dat wat formaat betreft ongeveer een derde van het uiteindelijke beeld betrof, is in 1960 door het Gemeentemuseum aangekocht.
Het grotere buitenbeeld bij de school was in de loop van de tijd kapot gegaan. In 2011 de gemeente in 2011 het restaureren door Theo Noordanus van koperbewerkingsatelier Zoppi. Hij had in het verleden samen met Aart van den IJssel beelden vervaardigd. Toen het beeld in volle glorie was hersteld, heeft het een nieuwe plek gekregen op de kop van de Laan van Meerdervoort aan de Ockeburghsestraat.

Sluiten