Gegevens kunstwerk
Locatie kunstwerk
Adres
George Maduroplein, Den Haag
Stadsdeel
Scheveningen
GPS gegevens
52.098892036729, 4.2999996693115 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Natuurlijk is George Maduro (1916-1945) de naamgever van de beroemde miniatuurstad Madurodam. Maar dat hij ook een verzetsheld is uit de Tweede Wereldoorlog, weten veel minder mensen. Als zoon van een bankiersfamilie uit Curaçao kwam hij naar Leiden om rechten te studeren. Bij het uitbreken van de oorlog vocht hij als soldaat in het Nederlandse leger. Daarna ging hij in het verzet. Uiteindelijk werd hij in 1944 opgepakt. In concentratiekamp Dachau stierf hij vlak voor de bevrijding aan vlektyfus.
Nog minder bekend is dat attractiepark Madurodam dat in 1952 ter nagedachtenis aan hem is opgericht, de financiële motor is achter een belangrijke liefdadigheidsinstelling. Ter nagedachtenis aan de 100ste geboortedag van hun naamgever besloot het bestuur van Madurodam tot een monument én een educatief project.
In samenwerking met kunstcentrum Stroom Den Haag nodigde Madurodam beeldhouwer Jikke van Loon uit een ontwerp te maken. Zij geniet bekendheid in Nederland als maker van monumenten zoals voor Anton de Kom in Amsterdam. Van Loon bedacht een kunstwerk uit twee delen. Het eerste deel, een beeld van Maduro op 10-jarige leeftijd, werd in 2016 onthuld. Deel twee, een sculptuur van de volwassen held, een jaar later door prinses Beatrix. Beide beelden staan op enige afstand van elkaar op het George Maduroplein, voor de entree van Madurodam. Ze moedigen je aan na te denken over wanneer nu je eigenlijk een held bent: als kind al, of moet je er een heldendaad voor verrichten?
Door aan het monument een bijzondere ceremonie te koppelen, blijft het een actieve rol spelen. Ieder jaar zullen een aantal scholieren hun naam in het lood van dit beeld mogen beitelen om het vervolgens in te leggen met bladgoud. Daardoor zal het beeld langzamerhand veranderen van lood naar goud. Zo herdenken we Maduro actief en wordt hij een stralend voorbeeld voor toekomstige generaties.
Links
stroom.nl https://www.georgemaduro.com