Gegevens kunstwerk

Titel

Lopende man en vrouw

Kunstenaar

Leontine Pronk

Jaar

1986

Materiaal

keramiek

Afmetingen

h 250 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Noordwal, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.078493875804, 4.3001791834831 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Man en vrouw lopen in de richting van de deur van het voormalige clubhuis Het Anker. De twee figuren, opgebouwd uit grote keramische tegels, vormen samen het kunstwerk dat de Scheveningse keramist Leontine Pronk in 1986 voor het buurthuis aan de Noordwal 117 maakte. Man en vrouw fungeren als richtingaanwijzer, maar staan ook voor dé buurtbewoner die op weg is naar een informatiebijeenkomst of een gezellige bingoavond.

Op de vraag wat nu precies de aanleiding was voor de plaatsing van dit kunstwerk, antwoordt Louis Schuerman, destijds teamleider bij Het Anker: ‘Het buurthuis is gevestigd in een oud schoolgebouw. De lange buitenmuur vormde een gesloten front. Om dat te doorbreken wilden we iets op de gevel aanbrengen. Het werd het keramische tegeltableau van Leontine Pronk, een kunstwerk dat tevens heel goed tot uitdrukking brengt dat het buurthuis dé plek in de wijk is waar mensen samenkomen.’

In dit kunstwerk staat de mens centraal. Toch komt de menselijke gestalte in het vrije werk van Pronk niet voor. Ze maakte onder andere abstracte beelden in ruwe, krachtige vormen, gedecoreerd met een enkel mysterieus teken. Deze beelden weerspiegelen haar bron van inspiratie: het ongerepte, woeste berglandschap.

In 1993 ging ze kleur toevoegen aan de glazuren, daarvoor werkte ze steeds met aardtinten. Het tegeltableau ‘Lopende man en vrouw’ heeft dan ook – op een geel accent na – geen felle, opvallende kleuren.

Sluiten