Gegevens kunstwerk

Titel

Ling Zhi Helicopters

Kunstenaar

Huang Yong Ping

Jaar

2020

Afmetingen

h 6,8 m, 6,3 m en 5,5 m

Locatie kunstwerk

Adres

Rijswijkse Landingslaan, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.031935281907, 4.3583911657333 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Als de wind waait, is dit kunstwerk op zijn best. Dan lijkt het net of ze zo zijn komen aanvliegen de drie reusachtige paddenstoelen met helikopterwieken op hun hoeden. Precies zoals de kunstenaar in 2014 schetste. Helaas overleed Huang Yong Ping in 2019 onverwacht op 65-jarig leeftijd. Het werk was toen bijna af. Zijn vrouw en dochter waren bij de opening aanwezig.

Voor zijn kunstopdracht voor de nieuwbouwwijk op het terrein van voormalig vliegveld Ypenburg heeft de Chinees-Franse kunstenaar Huang Yong Ping drie Ling Zhi-paddenstoelen uitvergroot en gecombineerd met helikopters. Ze landen in het verlengde van het kanaal dat de vroegere landingsbaan in herinnering roept. Deze lokale geschiedenis verbindt Huang Yong Ping met een maatschappelijk urgente kwestie als immigratie.

In de traditionele Chinese medicijnleer staat de Ling Zhi bekend als levenselixer en ook volgens het Taoïstische geloof is deze paddenstoelensoort een mythisch symbool voor eeuwig leven. Die betekenissen wilde de kunstenaar graag in Nederland introduceren. Tegelijkertijd zijn Ling Zhi vreemdelingen die uit het oosten komen. Omdat deze paddenstoelensoort geen wortels heeft, zijn ze verplaatsbaar. Net als immigranten.

Huang Yong Ping was zelf ook immigrant. Eind jaren tachtig kwam hij, na zijn deelname aan de beroemde tentoonstelling van niet-westerse kunst ‘Les Magicien de la Terre’ (Parijs, 1989), naar Europa. Sindsdien woonde en werkte hij in Parijs. Hij is een van de bekendste kunstenaars van de Chinese Xiamen Dada-beweging en weet oosterse en westerse kunsttradities met elkaar te verbinden. Zijn inventieve en tot de verbeelding sprekende sculpturen en installaties worden hij over de hele wereld getoond. Imponerend is zijn ‘Serpent Ocean’, een 130 meter lang slangenskelet in de zee bij St. Nazaire (Fr).

Ergens opnieuw kunnen wortelen en nadenken over je ‘roots’ zijn in het oeuvre van Huang Yong Ping telkens terugkerende thema’s. De kunstenaar zelf zag de wereld als één internationale gemeenschap.

 

 

 

Sluiten