Buiten Beeld
Status
Tijdelijk
Categorie
In opslag
Sinds
15-04-2024
Toelichting
Af en toe moeten de oude houten palen van kademuren worden vervangen. Dat is het geval bij de Boomsluiterskade en de Zwarteweg. In het voorjaar van 2023 is begonnen met deze werkzaamheden. Vanwege het gebruik van groot materieel bij deze klus, is half maart 2024 het knaloranje Leemmannetje van de dukdalf aan de Pletterijkade verwijderd. Dit kunstwerk en gedenkteken liep gevaar om beschadigd te raken. Daarom is het uit voorzorg veilig in de opslag gezet. Als de werkzaamheden aan de kademuren in april 2025 zijn afgerond, keert het Leemmannetje weer terug op zijn vertrouwde plek. Hij kan daar niet worden gemist.
Gegevens kunstwerk
Titel
Leemmannetje
Jaar
2009/2012
Materiaal
Polyester
Locatie kunstwerk
Adres
Pletterijkade, Den Haag
Stadsdeel
Centrum
GPS gegevens
52.075028672437, 4.3205993579887 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
“Hallo, ik ben het Leemmannetje. Ik kom tegenover jullie zitten en als jullie iets tegen mij willen zeggen, dan kunnen jullie me mailen.”
Een brief met deze tekst troffen bewoners van het nieuwe woningcomplex De Croissant in hun brievenbus aan toen er in de zomer van 2009 aan de overkant een mannetje verscheen. Het figuurtje van hout en leem zat op de dukdalf net boven het water op de hoek van de Pletterijkade en de Bierkade en wees naar hun gebouw. Het bleek een kunstwerk van het Leemcollectief. Kunstenaars Ruiter Janssen, Ringo Mollinger en Rein Specken plaatsten destijds regelmatig ongevraagd kunstwerken in de openbare en semi-openbare ruimte van Den Haag. Guerillakunst dus. Op een speciaal emailadres konden bewoners hun reactie kwijt.
Leemcollectief stond voor meer eigen initiatief. “Je kan de bal altijd bij een ander leggen, maar je kan er zelf ook een schop tegenaan geven.” Dat deed het collectief met hun acties, die overigens zo min mogelijk verstoring mochten veroorzaken. Ze wilden een positieve bijdrage leveren aan de stad. Met negativisme had het drietal niets. Dat valt ook af te lezen aan hun acties: bloemen in het talud bij Hollands Spoor, in het stadhuis een glazen wand van een pacman patroon voorzien.
Hun Leemmannetje werd al gauw geadopteerd door de buurt. Toen na een paar jaar het leem was weggespoeld en het houten karkas aangetast, heeft het Leemcollectief voor een nieuwe versie gezorgd. Eentje in knaloranje polyester. Het Leemmannetje kreeg toen schriftelijke toestemming van de gemeente om te zitten waar hij zat en diende zelfs als beeldmerk in de leader van TV West. Het beeld werd symbool voor de onverzettelijkheid van de Stationsbuurt.
In 2017 kreeg het kunstwerk onverwacht een tweede functie na het neerstorten van vlucht MH17. Rein Specken en zijn vriendin overleefden de ramp niet en het Leemmannetje is sindsdien ook een eerbetoon aan hen.