Gegevens kunstwerk

Titel

Landschapsconstructie

Kunstenaar

Pim van der Maas

Jaar

1981

Materiaal

roestvast staal

Afmetingen

h. 285 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Melis Stokelaan, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.047257297864, 4.2801638146805 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In het Melis Stokepark zijn twee beelden geplaatst van Pim van der Maas. Beide roestvrij stalen objecten onderstrepen dat de beeldhouwer zich bij voorkeur manifesteert als constructeur en ideeënkunstenaar. Behalve ‘Duo’ uit 1978, dat in 1981 geplaatst werd, staat in het park ook het beeld ‘Landschapsconstructie’ dat hij in 1981 voltooide. Beide beelden zijn volgens dezelfde principes opgebouwd. Materiaalgebruik, vormentaal en afmetingen komen in hoofdlijnen overeen.

Van der Maas vestigde zich in 1967 definitief in Voorburg. Hij studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag, waar hij later ook als begeleider werkte. Hij kreeg onder meer les van Rudi Rooijackers. In 1971 ontving de beeldhouwer de Albert Termote Prijs (aanmoedigingsprijs van de gemeente Voorburg) en in 1993 de Voorburgse Hofwijckprijs voor zijn gehele oeuvre.

Ging de voorkeur van Van der Maas aanvankelijk uit naar het vervaardigen van metaalplastieken, in een latere fase werd zijn fascinatie voor handschrift, schrifttekens en tekentaal nadrukkelijk zichtbaar in zijn beelden. Zo verbeeldde hij met behulp van een lichtornament bij de bibliotheek in Voorburg heel toepasselijk het gegeven ‘schrift’. Elders gebruikte hij de sleutel als basisinstrument voor de verbeelding van het openen van het onbekende. Voor een opdracht van het Canisius College te Nijmegen baseerde hij zich op een draaideur. In alle gevallen draait het om verbeelding van ideeën en gedachten in duurzame materialen. De vertaling van immaterieel idee naar concrete vorm levert levendige objecten op die vaak gelaagd zijn en waarin het eigen handschrift van de beeldhouwer te herkennen is.

Sluiten