Gegevens kunstwerk

Titel

Kleurvelden op een gebogen en gedraaide vorm

Kunstenaar

Matthijs van Dam, Peter Jansen

Jaar

1991

Materiaal

metaal en verf

Locatie kunstwerk

Adres

Binckhorstlaan, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.074169131985, 4.33036140616 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Kleurvelden op een gebogen en gedraaide vorm’, zo luidt de officiële titel van de blauwe boog aan de Binckhorstlaan, bekend bij alle passanten van het spoorviaduct. Het is een werk van het kunstenaarsduo Jansen & Van Dam, dat veel markante sculpturen in de openbare ruimte heeft gerealiseerd.

De twee waren afkomstig uit verschillende disciplines. Van Dam was opgeleid tot grafisch vormgever maar realiseerde meer en meer opdrachten in de openbare ruimte. Jansen daarentegen was geschoold tot autonoom schilder en ontwikkelde zich daarnaast geleidelijk tot grafisch vormgever voor grote ondernemingen als PTT, KLM en Ahrend.

Jansen en Van Dam ontmoetten elkaar als docent op de Rotterdamse academie. In 1978 besloten ze zich te presenteren als ontwerpteam voor omgevingskunst. Ze zagen al vroeg de mogelijkheden van de computer in. Ze gebruikten het medium om nieuwe kunstvormen te ontdekken, maar ook als hulpmiddel bij het vervaardigen van ruimtelijke objecten. Dankzij een door hen ontwikkeld programma was elke beslissing over vorm en kleur controleerbaar op het visueel effect. In 1985 initieerde Jansen in Rotterdam de opleiding computergraphics, de eerste in Nederland. Drie jaar later werd hij hoofd van de faculteit Kunst, Media en Technologie aan de academie in Utrecht.

Kenmerkend voor de stijl van het duo zijn de grote maar toch ranke objecten waar beweging in ontstaat als je ze van verschillende kanten benadert. Kleur speelt daarbij een belangrijke rol. Zo ook in de blauwe boog waarbij driehoekjes langzaam ten opzichte van elkaar lijken te verschuiven en van kleur veranderen. De draaiing die daardoor ontstaat is verwant aan de metershoge ‘Ring van Möbius’ die ze voor Leeuwarden realiseerden.

‘Landmarks’ noemde het tweetal hun scheppingen.

Sluiten