Buiten Beeld

Status

Tijdelijk

Categorie

In opslag

Sinds

01-07-2021

Toelichting

Voor de zomer van 2021 heeft het schoolbestuur van de Annie M.G. Schmidtschool het bronzen meisje met vogeltje in veiligheid laten brengen. Na de bouwvak zou de sloop van het oude schoolgebouw starten en om te voorkomen dat dit kunstwerk zou worden beschadigd is het in opslag gegaan.  De school verwacht na de zomer van 2023 in een nieuw gebouw van start te kunnen gaan. Omdat kunst en cultuur een van de speerpunten is van deze basisschool keert ook Leen Blom's Kind met vogeltje weer terug op het schoolplein.

Gegevens kunstwerk

Titel

Kind met vogeltje

Kunstenaar

Leen Blom

Jaar

1955

Materiaal

Brons

Afmetingen

H. 150 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Jacob de Graefflaan, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.086943480419, 4.2826465693115 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het anderhalf meter hoge beeld ‘Kind met vogeltje’ dat in 1955 geplaatst werd naast een schoolgebouw aan de Jacob de Graefflaan, onderstreept dat Leen Blom met beide benen in de figuratieve traditie stond. De beeldhouwer etaleerde in zijn werk een duidelijke voorkeur voor de verbeelding van mensen die als het ware betrapt werden tijdens hun dagelijkse bezigheden. Dat geldt ook voor het meisje dat (stiekem?) het vogeltje uit het kooitje heeft gehaald dat naast haar op de grond staat. Ze kijkt liefkozend naar het dier dat voorzichtig de vleugels uitslaat.

Tientallen beeldhouwers die in de eerste helft van de twintigste eeuw werkten in Den Haag, zijn schatplichtig aan de van oorsprong Belgische beeldhouwer Albert Termote (1887-1978). Na diens opleiding aan de kunstacademie van Gent en de Rijksakademie in Amsterdam woonde deze nestor van de Haagse beeldhouwkunst vanaf 1922 in Voorburg. Hij vervaardigde talloze monumenten, ruiterstandbeelden, portretten, figuren en penningen en bracht in zijn atelier menig leerling de basisprincipes en fijne kneepjes van de beeldhouwkunst bij.

Blom was één van hen. Hij vestigde zich in 1925 definitief in Den Haag, waar hij zijn opleiding volgde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en werkzaam was op het atelier van Termote. Daar werden zijn vaardigheden fijn geslepen en leerde hij op een sculpturale manier te kijken en te denken.

Sluiten