Gegevens kunstwerk

Titel

Kangoeroestoel 2

Kunstenaar

Peter van der Meer

Jaar

1981

Materiaal

brons / steenachtig

Afmetingen

h. 155 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Maurice Ravelweg, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.059919072629, 4.2440062741479 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Een beeldkneder’ werd kunstenaar Peter van der Meer genoemd. Met dikke plakkaten klei vormde hij zijn vrouwelijke gestalten en dierfiguren. Typerend zijn ook zijn acrobatisch bewegende kinderen. Al deze direct tot de verbeelding sprekende sculpturen zijn humoristisch en goed getroffen in hun houding en zeggingskracht.

Hierdoor had Van der Meer, opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de marmerschool in het Italiaanse Carrara, al jong veel tentoonstellingen en opdrachten. Meestal waren zijn beelden voor de openbare ruimte in stijl verwant aan de kleine figuratieve beeldjes die hij tentoonstelde in galeries, zoals ‘Meisje op een skippybal’ geplaatst op het Heeswijkplein en ‘Meisje met fiets’ aan de Spakenburgstraat.

In 1975 maakt het Leids Dagblad in een tentoonstellingskritiek melding van een opvallend groot beeld van een kangoeroe in de vorm van een stoel. Het werk werd in de krant getypeerd als ‘even verfijnd als humoristisch’ en ‘een kangoeroe als stoel die nog goed zit ook’. Leerlingen van een basisschool in Nieuw Waldeck klinken in 2006 nog steeds even enthousiast: ‘Als je op de twee stoelen zit kan je elkaar aankijken. Je zit als het ware in de buidel van de kangoeroe’, schrijven ze in een werkstuk over hun wijk. De kangoeroestoel is geplaatst in de periode dat de nieuwbouwwijk Nieuw Waldeck gereed kwam. Tegenwoordig staan ze op een heuveltje in het groen en kijken uit over de omgeving samen met degene die erin plaatsneemt.

Sluiten