Gegevens kunstwerk

Titel

Kameel met meisje

Kunstenaar

Simona Vergani

Jaar

2002

Materiaal

brons / kunstof

Locatie kunstwerk

Adres

Eendenplein, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.0655480568019, 4.41183353499667 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Kameel met meisje’ van de Italiaanse kunstenaar Simona Vergani is in 2002 op het Eendenplein tussen de basisscholen ‘De Walvis’ en ‘Waterland’ geplaatst. Een ‘natte’ omgeving voor een kameel. Of is het plein de oase waar hij zich laaft voor zijn volgende reis?

Het antwoord geeft Vergani in haar geschreven motivatie: bij haar eerste bezoek had de golvende architectuur van de school omgeven door zandheuvels, haar doen denken aan een oase. ‘De kameel neemt het meisje mee op een heuvel in de woestijn.’ Samen met alle inwoners van Vinex-locatie Leidscheveen arriveren ze bij hun nieuwe nederzetting.
Figuratie en symboliek zie je vaak in het oeuvre van Vergani. Meestal maakt ze kinderen en dieren. De beelden of beeldengroepen lijken een verhaal te vertellen en dat wordt gewaardeerd. Vergani, die sinds haar studie aan de Amsterdamse Rijksakademie in Nederland woont, heeft hier al tal van werken voor de openbare ruimte gerealiseerd. Ondanks die Nederlandse omgeving is haar werk onmiskenbaar Italiaans: de kleuren ontleent ze aan de warmte van haar geboorteland, brons laat ze er gieten en marmer haalt ze ervandaan.

Vooral kinderen houden van de zonnige kleuren en de dieren die hun verbeelding prikkelen. Starend vanuit het schoolraam voeren de kameel en het meisje hen mee naar exotische oorden.

Sluiten