Gegevens kunstwerk

Titel

John Wayne

Kunstenaar

Q.S Serafijn

Jaar

2010

Materiaal

aluminium / steenachtig

Afmetingen

400 cm

Deelcollectie

Intro kunst Wateringse Veld

Locatie kunstwerk

Adres

Laan van Wateringse Veld, Den Haag

Stadsdeel

Wateringseveld

GPS gegevens

52.029319901973, 4.2878953829735 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Fietsroute Wederopbouwkunst Escamp

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Een kunstopdracht kan gek lopen. In december 1998 stelde beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn zijn opdrachtgever in Wateringse Veld een interactief kunstwerk voor: neonwerken op verschillende nieuwe gebouwen in de wijk, die zouden reageren op het komen en gaan van tramlijn 16 en daarmee ‘real time’ vertrektijden aangeven. Uiteindelijk ging dit project niet door. Op het beslissende moment maakte de Haagse Tram Maatschappij (HTM) net de overstap naar GPS en haakte af.

Daarop kwam Serafijn met een totaal ander voorstel. Hij wilde een novelle schrijven. Het verhaal daarvan zou zich afspelen in de nieuwe wijk. Aangezien de opdrachtgever (Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld) hechtte aan een visueel en duidelijk zichtbaar kunstwerk, voegde hij daar een ruiterstandbeeld aan toe. Een standbeeld voor John Wayne, de held van het verhaal. Zo is hij altijd zichtbaar in de wijk. Bij dit kunstproject lopen zowel in het beeld als in de novelle feit en fictie naadloos in elkaar over. Dat is typerend voor het werk van Serafijn. Het laveren tussen feit en fictie ligt al besloten in de keuze voor een pseudoniem. Serafijns echte naam is Robert Hack. Landelijke bekendheid geniet hij bekendheid bijvoorbeeld met zijn D-Toren in Doetinchem. Daar bedacht hij in samenwerking met architect Lars Spuybroek een interactief beeld dat ‘s nachts van kleur verandert. Dat komt omdat het gekoppeld is aan de emoties van de bewoners van de stad. Voor enkele eerdere kunstprojecten schreef deze kunstenaar ook al novellen. Serafijns’ uiteindelijke project voor Wateringse Veld ligt in het verlengde daarvan.

Sinds september 2010 staat het ruiterstandbeeld van John Wayne op de belangrijkste verkeersas van de wijk. De emmer op zijn hoofd, het bosje bloemen en de plastic tas met tomaat verwijzen allemaal naar mysterieuze gebeurtenissen als de gevonden dode paarden en onverklaarbare tomatenhagel die in de bijbehorende novelle staan beschreven. Alle bewoners van Wateringse Veld ontvingen destijds dit associatieve, tot de verbeelding aansprekend boek. Zo creëert Serafijn een gezamenlijke geschiedenis voor de bewoners van deze Vinex-wijk.

Sluiten