Gegevens kunstwerk
Locatie kunstwerk
Adres
Warmoezierstraat, Den Haag
Stadsdeel
Centrum
GPS gegevens
52.0743654412522, 4.30110929553155 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Nog geen week voor zijn dood stelt de kinderloze Johan de Bruyn van Buytewech (1590-1657), heer van Nieuwkoop, Noorden en Achttienhoven, een testament op. Daarin bepaalt hij dat zijn fortuin zal worden aangewend voor de bouw van een hofje voor ‘arme ende behoeftigen weduwen off vrouspersoonen’. In 1658 begint de stadhouderlijke architect Pieter Post (1608-1669) aan de opdracht. Vier jaar later is het Hofje van Nieuwkoop gereed.
Achter het Hofje van Nieuwkoop aan de Prinsegracht lijkt een van de bewoonsters te zijn achtergebleven, als symbool van de ‘vrouspersoonen’ voor wie het hofje oorspronkelijk bedoeld was. Het staat niet op de sokkel, maar het beeld heet ‘Johanna’. ‘Johanna’s’ haren wapperen naar achteren. Ze draagt geen schoenen. De archaïsche, gebreide mantel om haar schouders wordt door de wind opgetild. Misschien arm, dan toch zeker trots en statig.
Het bronzen beeld ‘Johanna’ is door Dick Loef gemaakt in 1982. Het vertoont een sterke verwantschap met ‘Berbermeisje’. Ook daar de blote voeten en een doek om het lichaam. Eenzelfde soort trotse pose, fier rechtop, stevig met beide benen op de grond, in brons uitgevoerd.
Naast ‘Berbermeisje en ‘Johanna’ staan er nog enkele bronzen van Loef in Den Haag. Voorbeelden van keramische plastieken ontbreken, hoewel de kunstenaar zeker ook bekendheid genoot als keramist.