Gegevens kunstwerk

Titel

Jazzmusicus

Kunstenaar

John Bakker

Jaar

1982

Materiaal

brons

Afmetingen

h. 200 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Glenn Millerhof, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.05579625153, 4.2396587797021 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Niets toepasselijker dan een beeld van een trompettist op de Glenn Millerhof, die vernoemd is naar de beroemde Amerikaanse jazzmuzikant en orkestleider. De bronzen ‘Jazzmusicus’ uit 1982, die bij de ingang van seniorenhuis Loosduinse Hof staat, is van striptekenaar/schilder John Bakker. Bakker is geen beeldhouwer en zijn trompettist is dan ook waarschijnlijk een van de weinige beelden die hij ooit maakte. Grove vormen en weinig detaillering zijn kenmerkend voor deze sculptuur. De opbouw met brokken gemakkelijk kneedbare klei is zichtbaar en voelbaar in het brons. Maar de trompettist swingt. Hij zakt iets door zijn elastieken benen en speelt bevlogen zijn jazzmuziek. Dat heeft Bakker, zelf een verdienstelijk jazzmuzikant, goed overgebracht.

Aanleiding voor de opdracht aan John Bakker was de nieuwbouw van bejaardenhuis Loosduinse Hof. De Stichting Katholieke Verpleeg- en Verzorgingshuizen ’s-Gravenhage e.o. vroeg Bakker een sculptuur te maken. Een aantal maanden na de opening van het tehuis in oktober 1981, kon ‘Jazzmusicus’ worden geplaatst.
In de loopbaan van Bakker is beeldhouwen een uitzonderlijke zijsprong. Als veertienjarige jongen schilderde hij al bioscoopreclames voor Pertinax in Den Haag. Tegelijkertijd begon hij cartoons te tekenen. Daarmee is hij succesvol gebleken. Hij produceerde verschillende stripalbums en korte verhalen. Verder kreeg Bakker opdrachten van tijdschriften en kranten voor cartoons en van reclamebureaus voor de productie van storyboards. Naast tekeningen die hij in opdracht maakt, vervaardigt hij vrij werk, dat voornamelijk uit schilderijen bestaat. Die schilderijen zijn zowel abstract als figuratief. Persoonlijke indrukken vormen zijn inspiratiebron tijdens het schilderen.

Sluiten