Gegevens kunstwerk

Titel

Interconnected Sculpture

Kunstenaar

Abraham David Christian

Jaar

2003

Locatie kunstwerk

Adres

Circusplein, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.110940959987, 4.283541405592 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Wie goed kijkt, telt zes cirkels. Toch zijn er maar vier steunpunten op de sokkel. De andere twee cirkels hangen in de lucht. Ze raken de grond niet, maar zweven tussen de grotere cirkels door en brengen op die manier onderlinge verbindingen tot stand. Dat verklaart de titel ‘Interconnected Sculpture’. De Duitse beeldhouwer Abraham David Christian heeft van het spiraalvormige object een avontuurlijke achtbaanachtige constructie gemaakt waarvan de loop onvoorspelbaar is. De cirkels beschrijven een spoor dat bijna niet te volgen is.

Bijna even onnavolgbaar als het lijnenpatroon van ‘Interconnected Sculpture’ zijn de inspiratiebronnen van de kunstenaar. Christian houdt voor zijn geometrische en organische bronsculpturen en papierobjecten een complex en veelvormig referentiekader in het vizier. Zo combineert hij de geest van de renaissance (Donatello en Michelangelo) met abstractie én met opvattingen van modernere beeldhouwers als Giacometti en Brancusi. Daarnaast ondergaat Christians werk invloed van religieuze objecten van (primitieve) culturen uit Afrika, India en Japan.

De symboliek van ‘Interconnected Sculpture’ is helder: de kunstenaar, die in 1972 als 19-jarige zijn carrière begon met deelname aan Documenta 5, wil totaal verschillende werelden en invloedsferen samenbrengen. Elke cirkel symboliseert een afzonderlijk cultuurgebied, een oerbron. Door verhalen, handelsroutes, overleveringen en nabootsing zijn die oerbronnen op allerlei manieren met elkaar verbonden. Christian is in zijn werk voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van spiritualiteit en symboliek. Die zoektocht sprak Joop en Janine van den Ende zó sterk aan, dat ze het beeld van hem kochten om het Circusplein extra allure te geven.

 

Sluiten