Gegevens kunstwerk

Titel

Honkbalvanger

Kunstenaar

Berry Holslag

Jaar

1977

Materiaal

Keramiek

Afmetingen

h 220 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Atjehstraat 31, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.092801059564, 4.30457774291599 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Eén hand omhoog en met het masker voor het gezicht. Zo bewaakt de kleurrijk uitgedoste honkballer het doel dat op de muur van de Archipel basisschool aan de Atjehstraat is geschilderd. Kinderen kunnen een bal in zijn grote handschoen stoppen. Of beter gezegd: goed mikken en gooien. Die komt er dan vanzelf onder de andere hand weer uitgerold. Niet zomaar een beeld dus waar je alleen maar naar kunt kijken.
Deze ‘Honkbalvanger’, want dat is de titel die Berry Holslag haar sculptuur heeft meegegeven, vertoont alle kenmerken van een Holslag-beeld: de grote en kleurrijke figuren van keramiek, waarmee deze beeldhouwer grote bekendheid geniet. Dit ondanks het feit dat het één van haar vroege, keramische sculpturen is. Na haar opleiding aan de Vrije Academie (1965-1969) in Den Haag maakte Holslag namelijk abstracte beelden van hout. In 1973 begon zij met het vervaardigen van figuratieve keramische beelden en speelobjecten voor scholen. De Honkbalvanger is daar één van. De kleuren, in dit geval knalgroen en geel, spetteren er vanaf. Doordat Holslag haar figuren opbouwt uit logische, met de werkelijkheid overeenkomstige blokken, zijn ze gemakkelijk herkenbaar en toegankelijk. In de beelden die zij sindsdien heeft gemaakt is die opbouw alleen nog maar schematischer en evenwichtiger geworden.
Schuin tegenover de ‘Honkbalvanger’ bevindt zich nog een keramische figuur. Dat is het ‘Ventje’ van Jan Jaap Horstink. Samen geven ze het schoolplein letterlijk de nodige kleur. Tegelijkertijd bieden ze de kinderen een paar extra speelkameraadjes waar ze volop gebruik van maken.

Sluiten