Gegevens kunstwerk

Titel

Hoge wand

Kunstenaar

Otto Hajek

Jaar

1963

Materiaal

steenachtig

Afmetingen

h. 540 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Van Ouwenlaan, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.1028231710559, 4.32700644932147 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Hoewel hij toch behoorlijk hoog is, valt de betonnen wand van Otto Hajek niet onmiddellijk op. De brede kruising en de hoge bomen die weelderig groeien in de directe omgeving van het beeld, eisen in eerste instantie de aandacht op. Wie het beeld echter eenmaal in het vizier heeft gekregen, wordt er bijna automatisch naartoe getrokken. De wand doet denken aan een ruw bewerkt schildersdoek. De merkwaardige uitsteeksels roepen vragen op. Hoewel het niet om een klimwand gaat, bieden de uitstekende abstracte elementen wel opklimmogelijkheden, maar dat is zeker niet de bedoeling geweest van de kunstenaar.

De Duitse abstracte schilder en beeldhouwer Hajek genoot zijn opleiding aan de Staatliche Akademie voor Beeldende Kunsten in Stuttgart, waar hij beeldhouwkunst studeerde. Bijzonder is dat tijdens de tweede en derde editie van de toonaangevende kunstmanifestatie Documenta in Kassel (respectievelijk in 1959 en 1964) werk van hem was te zien. Aan die presentaties dankt de kunstenaar zijn internationale bekendheid. Maar ook de inspanningen die hij verrichtte om de sociale positie van Duitse kunstenaars te verbeteren, leverden hem (vooral in eigen land) veel bijval en waardering op.

In zijn werk combineert Hajek specifieke eigenschappen van schilder- en beeldhouwkunst. Het beeld dat in 1966 geplaatst werd aan de rand van park Clingendael (hoek Ruychrocklaan) is wat dat betreft kenmerkend voor zijn werkwijze. De gebeeldhouwde wand biedt een schilderachtige aanblik. De kunstenaar werkte veel met staal en beton. Hij realiseerde niet alleen beelden in de openbare ruimte maar ook binnenbeelden en grote kleurrijke wandschilderingen aan buitengevels van bedrijfsgebouwen en kantoorcomplexen.

Sluiten