Gegevens kunstwerk

Titel

Het vliegeniersbrilletje

Kunstenaar

Resi van der Ploeg

Jaar

2001

Materiaal

brons / roestvast staal

Afmetingen

160 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Frits Diepenlaan, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.040519708793, 4.36611166319242 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Iedereen droomt er wel eens van te kunnen vliegen. En als een kind op basisschool ‘De Vlieger’ het niet doet, welk kind dan wel? Het woont in de wijk Ypenburg, waar vroeger het gelijknamige vliegveld lag. Het loopt naar school door de Frits Diepenlaan, vernoemd naar de grondlegger van het vliegtuigbouwkundig bedrijf Avio Diepen, later medebestuurder van Fokker. Aangekomen bij ‘De Vlieger’ beklimt het het stalen trapje en legt zijn hoofd op de bronzen schouderpartij van ‘Het vliegeniersbrilletje’. Turend door het montuur gevormd door de hand van het beeld, waant hij zich even een vliegenier.

‘Het vliegeniersbrilletje’ is gemaakt door Resi van der Ploeg. Het werk van deze Leidse kunstenaar oogt zeer divers. Dit komt doordat de context, de gebruikers, de locatie en zijn geschiedenis de vorm bepalen. Soms ontstaat er dan een autonoom beeld, zoals ‘Het vliegeniersbrilletje’, soms resulteert het in een samenwerkingsproject zoals ‘Indruk van Noord’ in 2005 in Leiden. Aanleiding daarvoor was de komst van een unieke, binnenstedelijke vinex-locatie ‘Nieuw Leyden’. Voor het project interviewde Van der Ploeg bewoners van de aangrenzende wijken Noorderkwartier en Groenoord en liet hen zelf hun visie op de toekomst van hun wijk verbeelden.

De insteek van Van der Ploeg bij ‘Indruk van Noord’ is typerend voor een tendens in de kunst, die internationaal wel wordt aangeduid als ‘community art’. Een bepaalde groep kunstenaars wenst niet alleen autonome kunst te produceren. Zij willen met hun werk inspelen op wat er leeft in een stad, wijk, instelling of dorp en betrekken de bewoners in hun kunstprojecten.
In het autonome ‘Het vliegeniersbrilletje’ heeft Van der Ploeg de fantasierijke kinderwereld verbonden met de geschiedenis van Ypenburg. Maar voor de kinderen is dat historische verband niet het belangrijkste. Ze kunnen elke dag in hun dromen even wegvliegen.

Sluiten