Gegevens kunstwerk

Titel

Het Otootje

Kunstenaar

Theo van Laar

Jaar

1980

Materiaal

diverse materialen

Locatie kunstwerk

Adres

Westenbergstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.069337953532, 4.3138108952453 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het kunstwerk was beroemd in de Schilderswijk en werd vrijwel zonder uitzondering zeer gewaardeerd door de buurtbewoners. Maar de ‘Auto tegen de gevel’ uit 1980 van Theo van Laar moest in juli 1996 het veld ruimen. Van de rode Mini viel bij slecht weer een wieldop af, totaal doorgeroest. Binnen een paar dagen werd het vehikel naar beneden getakeld. Jammer, maar het complete kunstwerk zou later dat jaar met de sloop van het gebouw in de De Heemstraat, waaraan het was bevestigd, toch verdwijnen.

De bewoners van de Haagse Schilderswijk lieten het er niet bij zitten. Ze voerden succesvol actie. Het duurde een paar jaar voordat een geschikte locatie werd gevonden. In 2004 keerde de Mini terug in de wijk. De auto draait weer netjes het parkeervak in dat dit keer is geschilderd op een blinde muur van een flat in de Westenbergstraat. Aangezien deze muur kleiner is dan de muur op de oude locatie, is er een nieuw ontwerp voor de parkeerplaats gemaakt. De parkeervakken staan nu links in plaats van rechts. UIT is naar boven ofwel rechtdoor en niet langer linksaf. Ook is er minder parkeerruimte beschikbaar.

Behalve het gevelobject heeft Van Laar diverse wandschilderingen in de Schilderswijk gemaakt, allemaal in een hyperrealistische stijl die we ook terugzien in zijn talloze schilderijen en tekeningen.

Sluiten