Gegevens kunstwerk

Titel

Het Gesprek

Kunstenaar

Berry Holslag

Jaar

1980

Materiaal

keramiek

Afmetingen

h. 170 cm

Deelcollectie

Intro Westbroekpark

Locatie kunstwerk

Adres

Westbroekpark, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.105270807098, 4.2914417448227 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Vrijwel niemand die het Westbroekpark bezoekt, ontgaat ‘Het Gesprek’.
Bij het restaurant aan de rand van het terras staat een tafeltje met daaraan twee kleurige, levensgrote figuren van keramiek. Een man en een vrouw, tegenover elkaar. Het merkwaardige is dat de man een masker met bril voor heeft en de vrouw is gekleed in een jurk met daaraan een muts met oortjes geheel in tijgerprint.

De sculptuur roept onmiddellijk vragen op: Waarom draagt die man een masker en waarom heeft de vrouw een tijgerjurk aan? Proberen zij hun werkelijke gedaante te verbergen? Je mag ervan denken wat je wilt: de kunstenaar Berry Holslag heeft in interviews benadrukt dat ze alleen de bedoeling had de fantasie van de beschouwer te prikkelen.
Helaas bleken de figuren niet alleen geschikt om de verbeelding te stimuleren. Acht jaar na de plaatsing werd het beeld onthoofd aangetroffen. Inbrekers hadden de koppen eraf gerukt en gebruikt om de ramen in te slaan van het nabijgelegen restaurant. In 1990 sierden twee nieuwe hoofden het beeld.

Berry Holslag geniet bekendheid met haar keramische objecten in vrolijke kleuren. Toen de Haagse kunstenaar in 1967 van de Vrije Academie kwam, werkte ze echter in hout. Ze maakte constellaties van dikke takken, stammetjes en stronken, die ze, ontdaan van de schors, had gepolijst. In de loop van de tijd bracht ze een enkel kleuraccent aan met verf, geleidelijk steeds vaker met keramiek. Aan de overkant van haar atelier ontdekte ze de keramiekwerkplaats ‘Structuur ’68’ waar ze mocht experimenteren. Ze onderhoudt er nog steeds een nauwe band mee. Zo kreeg keramiek geleidelijk aan de overhand en ontstond er in haar oeuvre een groot aantal kleurige mensfiguren die her en der in Den Haag en daarbuiten opmerkelijk aanwezig zijn.

Sluiten