Gegevens kunstwerk

Titel

Hemels Gewelf

Kunstenaar

James Turrell

Jaar

1996

Materiaal

natuursteen, aarde, beton en gras

Afmetingen

l. 40 m, br. 30 m, h. 5 m

Locatie kunstwerk

Adres

Machiel Vrijenhoeklaan 175, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.06308333259, 4.2184294356598 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Liggend op je rug, je hoofd ver achterover: dan neemt de hemel boven je de vorm aan van een koepel die op de kraterrand rust. Heb je normaal het idee dat de lucht plat boven je hangt, in werkelijkheid buigt de hemel natuurlijk mee met de ronding van de aarde. De Amerikaanse kunstenaar James Turrell maakt dit in zijn ‘Hemels Gewelf’ voelbaar.

Turrell heeft zijn ‘Hemels Gewelf’ in 1992 ter gelegenheid van een internationaal congres over landschapsarchitectuur en beeldende kunst bedacht. Hij was daar op uitnodiging van Stroom. Vier jaar later is zijn kunstwerk in de Kijkduinse puinduinen gerealiseerd.

Het kunstwerk bestaat uit een ellipsvormige aarden wal met een doorsnede van 40 bij 30 meter. Doordat de krater aan de buitenkant met helmgras is bekleed, gaat hij geheel op in zijn omgeving. De bezoeker kan de krater via een zes meter lange tunnel betreden. In het midden treft hij twee stenen ligbanken aan. Bovenop een nabijgelegen duintop heeft Turrell nog een bank geplaatst. Deze biedt een panorama waarin de boten door de lucht lijken te varen.

Het idee voor het Haagse gewelf is geënt op het levenswerk van Turrell: Roden Crater in de Painted Desert van Arizona. In deze uitgedoofde vulkaan heeft hij verschillende ruimtes gecreëerd. Licht, ruimte en waarneming vormen de kernbegrippen van zijn oeuvre. Deze kunstenaar, tevens piloot en wiskundige, creëert met zijn kunstwerken situaties waarin je licht fysiek kunt ervaren. Daar word je je bewust van je eigen manier van waarnemen.

Voor Turrells oeuvre zijn de geschriften van Marcel Minnaert (1873-1970) van belang. Deze Utrechtse astronoom schreef bijvoorbeeld over de misvatting dat wij de ondergaande zon als een grote bal waarnemen. Zijn praktische suggestie: bekijk diezelfde ondergaande zon maar eens door je benen. Met zijn ‘Hemels Gewelf’ doorbreekt ook Turrell je geconditioneerde manier van kijken. Een unieke ervaring die druk bezocht wordt.

Sluiten