Gegevens kunstwerk
Locatie kunstwerk
Adres
Warmoezierstraat, Den Haag
Stadsdeel
Centrum
GPS gegevens
52.074809171828, 4.3016785473602 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Bij zijn vijftigste verjaardag in 1923 kreeg het Joannes de Deo-ziekenhuis aan het Westeinde een toepasselijk cadeau. De burgerij had geld bijeengebracht om het katholieke ziekenhuis een Heilig Hartbeeld te schenken. Voor in de tuin. Toen het ziekenhuis – in 1969 omgedoopt tot Westeinde Ziekenhuis – in 1979 naar nieuwbouw aan de Lijnbaan verhuisde, ging het beeld mee. Intussen is het in de groenstrook op het parkeerterrein achter het ziekenhuis geplaatst. Daar staat het gebroederlijk naast het beeld van St. Michaël.
De verering van het Heilig Hart van Christus is een bijzondere vorm van spiritualiteit binnen de Rooms Katholieke kerk. Liefde en barmhartigheid staan daarin centraal met als symbool een brandend hart. Hoewel er al sinds de Middeleeuwen sprake is van een Heilig Hartdevotie, kwam deze in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw opnieuw tot bloei. Destijds ontstond er een enorme productie van Heilig Hartbeelden. Met name in Noord-Brabant en Limburg.
Het Heilig Hartbeeld voor het Haagse ziekenhuis is vervaardigd door een specialist: de Belgische beeldhouwer Aloïs de Beule. Hij heeft deze bijzondere variant vervaardigd naar ontwerp van kerkschilder en kunstenaar Dorus Hermsen. Normaal gesproken is alleen Christus met een brandend hart te zien. In dit geval zijn er links aan Christus’ voeten een man op zijn ziekbed te zien ondersteund door een Zuster van Liefde, de kloosterorde die het katholieke ziekenhuis groot heeft gemaakt. Rechts aan zijn voeten knielt een vrouw die haar zieke kind aan Christus toont.
De Beule heeft alle figuren in traditioneel academische stijl weergegeven. Naar de werkelijkheid dus, met een beetje theatrale houding en gezichtsuitdrukkingen. Precies zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Aan het begin van de 21e eeuw zijn er nog maar weinig Heilig Hartbeelden over. Die achter het Haagse ziekenhuis roept herinneringen op aan het Rijke Roomse Leven tussen de oorlogen.