Gegevens kunstwerk

Titel

HEDEN

Kunstenaar

Marc Ruygrok

Jaar

1998

Materiaal

Messing

Locatie kunstwerk

Adres

AlberdingkThijmstraat, Beetstraat, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.0530077, 4.3120585 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

HEDEN. Alhoewel het wat plechtstatig klinkt, kom je in het straatbeeld regelmatig het woord ‘heden’ tegen. Heden totale leegverkoop of Heden gesloten. Maar wat als dat woord zich in een stadspark bevindt? En wat als het is geschreven in meer dan manshoge letters die tonen als sculpturen en staan als een huis?

Je zou het er misschien niet zo snel zoeken, maar midden in Spoorwijk bevindt zich een prachtig verstild park. Het draagt de tot de verbeelding sprekende naam: Het Hof van Heden. Zoals in veel oude stadswijken van Den Haag moesten ook hier in Spoorwijk oude huizen plaatsmaken voor nieuwe. In Nieuw Spoorwijk hoorden niet alleen nieuwe huizen, maar ook meer groen. In dit wijkpark kunnen omwonenden rustig een krantje lezen of met kinderen spelen.

Dwars door het park staan de vijf grote letters van HEDEN opgesteld. Deels bevinden deze messing letters zich op de stoep, deels staan ze letterlijk met de voeten in het water van de parkvijver. HEDEN is een kunstwerk van Marc Ruygrok. Deze kunstenaar maakte ook het ‘EN/OF’ sokkelbeeld dat deel uitmaakt van De Beeldengalerij in het centrum.

In bijna al zijn beelden, foto’s en tekeningen gebruikt Ruygrok letters en tekens. Dat doet hij sinds begin jaren tachtig. Toen maakte hij ook landelijk furore. Behalve taal vormt architectuur een belangrijke inspiratiebron voor Ruygrok. Zijn beelden hebben zelfs dezelfde fysieke aanwezigheid als architectuur. Met zijn sculpturen wil Ruygrok het menselijke denken en doen verbeelden, inclusief de twijfels en de dilemma’s. Daarom kiest hij regelmatig woorden die het hier en nu in twijfel trekken. Zo zet hij tijd en plaats op losse schroeven. Je denkt onmiddellijk vandaag? Hier? Nu? Het veroorzaakt een pas op de plaats. Dat gebeurt ook met HEDEN.

Sluiten