Gegevens kunstwerk

Titel

Haan

Kunstenaar

Jan Snoeck

Jaar

(1970) 1984

Materiaal

keramiek

Afmetingen

200 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Dr. J. Presserstraat, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.048791565473, 4.2486733722301 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Een remedie tegen zwaarwichtigheid’, schreef kunsthistoricus Jetteke Bolten in 1982 over het werk van de Haagse kunstenaar Jan Snoeck. ’Kleur maakt deel uit van mijn zin om te werken’, zei hij er zelf over. Dat is overduidelijk.

Snoecks kleurige mensfiguren met grote neuzen zijn het meest bekend, maar ook over de maker van de ‘Haan’ aan de Escamplaan valt nauwelijks te twijfelen. De zittende figuur die werd opgebouwd met geglazuurde keramische banen, is onmiskenbaar van Snoeck. Zijn beelden ogen vrolijk en toegankelijk. Hij is dan ook herhaaldelijk uitgenodigd voor opdrachten in de openbare ruimte.

De ‘Haan’ was al in 1970 in bezit van het Haags Gemeentemuseum. Daar exposeerde de kunstenaar dat jaar een reeks ‘wormvormige draaisels in klei’. Hij had pas kort daarvoor de mogelijkheden van keramiek ontdekt. De wormvormige draaisels waren het gevolg van experimenten met het gieten van beton, gips en polyester die hij begin jaren zestig uitvoerde. Na zijn opleiding bij onder meer de beroemde beeldhouwer Zadkine in Parijs, was Snoeck op zoek naar een persoonlijke beeldtaal en vooral naar meer kleur.
Polyester had die mogelijkheid, maar de substantie was kleverig en stonk. Keramiek bood uitkomst. Via de Porceleyne Fles in Delft kwam Snoeck midden jaren zestig in contact met Henk Trumpie en Jacques van Gaalen, oprichters van Structuur 68. Met de steun van deze inmiddels gerenommeerde keramiekwerkplaats in Den Haag heeft hij tal van ideeën verwezenlijkt.

Snoeck heeft overigens niet alleen ruimtelijk gewerkt. Ook gouaches, tekeningen, kleden en T-shirts ontsproten aan zijn brein. Steeds was kleur een belangrijk element voor de kunstenaar die evenals beroemde coloristen als Cézanne en Matisse veel in Zuid-Frankrijk verbleef.

Sluiten