Gegevens kunstwerk
Locatie kunstwerk
Adres
Grote Markt, Den Haag
Stadsdeel
Centrum
GPS gegevens
52.075616155408, 4.3091475841552 Bekijk op plattegrond
Te vinden op route
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Haagse Harry is niet weg te denken uit een stad als Den Haag. Vader van deze typisch Haagse stripfiguur is de tekenaar Marnix Rueb. Toen hij in de Schilderwijk ging wonen, is Haagse Harry geboren. Harry staat voor het prototype Hagenees: vervaarlijk, maar doodgoed. Uiteraard met een plat Haagse tongval. Rueb tekende Harry in trainingspak en met een matje in zijn nek. Al banjerend door zijn stad beleeft hij talloze avonturen waarbij regelmatig alles en iedereen op de hak wordt genomen. Rueb voorzag zijn strips van fonetisch geschreven teksten. Hardop lezen en je hoort wat er staat.
Oorspronkelijk schreef Rueb de strip voor het uitgaansblaadje DOEN. Maar door het taalgebruik en de humor raakte het zo populair dat Haagse Harry tot een op zichzelf staande strip uitgroeide. Vier albums bracht Rueb van Haagse Harry uit. Toen Rueb in 2014 op 59-jarige leeftijd stierf aan longkanker uitten zowel Hagenezen als Hagenaars hun verdriet. Nabestaande van Rueb besloten dan ook tot de oprichting van een standbeeld voor Haagse Harry als eerbetoon aan de tekenaar. Dat werd de bestemming van het geld van de Haagse Cultuurprijs die de gemeente in april 2015 postuum toekende.
Bouke Schuemie, kunstenaar en oude vriend van Rueb, maakte een 3D-versie van de stripfiguur compleet met opgestoken middelvinger. Rob Daenen van keramiekwerkplaats Struktuur 68 heeft dit ontwerp vervolgens uitgewerkt in klei. In het beeld is as van de overleden tekenaar verwerkt. Haagse Harry is – hoe toepasselijk – bovenop de tramtunnel geplaatst die regelmatig door Rueb op de hak genomen werd vanwege de alsmaar stijgende bouwkosten. Op Harry’s T-shirt staat de door bewoners gekozen tekst: “Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk”.
Hoewel Rueb zelf geen Haags sprak, wilde hij wel met zijn Harry de Haagse cultuur in stand houden. Dat is hem gelukt. Zijn stripfiguur is voor altijd aanwezig middenin het stadsgewoel.