Gegevens kunstwerk

Titel

Haagsche Jantje

Kunstenaar

Ivo Coljé

Jaar

1980/1981

Materiaal

brons

Afmetingen

163 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Lange Vijverberg, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.080906074982, 4.3125982191513 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje.’ Wie kent het niet, het liedje over de zoon van Floris V, de jonge graaf Jan I (1284-1299). Kunstenaar Ivo Coljé maakte in 1976 zijn beeltenis. Bij de opening van winkelcentrum Nieuw Babylon in 1980 schonk bouwconcern MAB een grotere versie aan de stad Den Haag. Het bronzen beeldje staat sinds 1981 op het schelpenpad aan de Lange Vijverberg. Met vingertje en duim wijzend naar de overkant, naar het huis van zijn vader op het Binnenhof. In de zomer van 2014 is er aan zijn voeten een natuurstenen muurtje geplaatst voorzien van uitleg in tekst en beeld over de gebouwen van de overzijde.

Coljé heeft Jan I weergegeven als vier- of vijfjarige. Op zijn hoed een pluim en aan zijn arm een mandje vol met champignons die hij in het Haagse bos plukte. De kleine, vertederende Jan lijkt zo uit het versje te zijn weggelopen. Oud is de jongen overigens niet geworden. Hij had een zwakke gezondheid en overleed toen hij vijftien was. Kort daarvoor had hij zijn vader verloren – Floris V werd in 1296 vermoord door een aantal van zijn edelen tijdens een poging hem naar Engeland te ontvoeren. Met de dood van enig kind Jan stierf het Hollandse stamhuis in rechte lijn uit. De grafelijke titel ging over naar Jan II, een neef van Jan I.

Coljé werkt in uiteenlopende stijlen. Figuratief, zoals het beeld van Jantje, maar ook abstract, zoals de ruimtelijke constructies die hij in de winter van 1992/93 bij Haagse Galerie Maurits van de Laar exposeerde. De tentoonstelling was getiteld ‘De botten’, verwijzend naar de in gietijzer en brons afgegoten botten, opgesloten in torenconstructies van draadmetaal. Daarnaast toont Coljés keramische werk een ongedwongen, voor kinderen zeer aansprekende vormgeving.

Sluiten