Gegevens kunstwerk

Titel

Grondwetbank

Kunstenaar

Pi de Bruin

Jaar

1992

Materiaal

natuursteen

Afmetingen

lengte 45 m

Locatie kunstwerk

Adres

Hofplaats, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.078602812265, 4.312857187172 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Een fors kunstwerk’: dat moest er komen voor de deur van het nieuwe parlementsgebouw. In 1992 werd het nieuwe onderkomen voor de Tweede Kamer geopend. Architect Pi de Bruijn tekende voor het ontwerp. Los van de gebruikelijke percentageregelingen nam de toenmalige minister van cultuur, Hedy d’Ancona, het initiatief voor een speciaal kunstwerk buiten: een monument voor de democratie. Op voorstel van adviseur Rudi Fuchs, destijds directeur van het Haags Gemeentemuseum, had de internationaal beroemde, Grieks-Italiaanse kunstenaar Jannis Kounellis (1936) een ontwerp gemaakt: een gietijzeren stellage met teksten uit de grondwet en bovenop een mand met kolen. In de toelichtende brief van de minister aan de Kamer stond daarover te lezen: “De sokkel … draagt dus geen ruiter, engel of ander symbool van door de hemel verleende macht, maar een hoop uit de aarde opgedolven versteende energie. Democratie is mensenwerk …’.

Kounellis ‘kolenkit’ zoals het door tegenstanders werd genoemd, deed de gemoederen dusdanig oplaaien dat de Tweede Kamer tegenstemde. Uiteindelijk heeft architect De Bruijn voor een oplossing gezorgd. Hij ontwierp een lage, 45 meter lange, natuurstenen zitbank op het driehoekige pleintje voor de Tweede Kamer aan de kant van de Hofweg. Op de lange kanten van de bank is de tekst van artikel 1 uit de grondwet aangebracht:

‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

Sluiten