Buiten Beeld

Status

Tijdelijk

Categorie

In opslag

Sinds

01-06-2021

Toelichting

Net als het Monument voor dr. Willem Drees is ook de Grondwetbank aan de Hofplaats sinds 2021 niet toegankelijk. Het gebied waar de bank zich bevindt, is tijdelijk in gebruik als werkruimte en opslagplaats voor bouwmaterialen ten behoeve van de renovatie van de Tweede Kamer en het Binnenhof. Er staat een hek om het hele gebied. Oorspronkelijk was het plan om de Grondwetbank uit de hekken te ‘bevrijden’ zodra de renovatie klaar is. Op 17 januari 2023 is echter artikel 1 van de grondwet uitgebreid met een non-discriminatieverbod op handicap en seksuele geaardheid. Dat betekent dat het monument niet in dezelfde staat kan terugkeren, want op de bank staat de tekst van het inmiddels verouderde artikel 1. Betrokken partijen denken na over mogelijke alternatieven.

Gegevens kunstwerk

Titel

Grondwetbank

Kunstenaar

Pi de Bruin

Jaar

1992

Materiaal

natuursteen

Afmetingen

lengte 45 m

Locatie kunstwerk

Adres

Hofplaats, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.078602812265, 4.312857187172 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Een fors kunstwerk’: dat moest er komen voor de deur van het nieuwe parlementsgebouw. In 1992 werd het nieuwe onderkomen voor de Tweede Kamer geopend. Architect Pi de Bruijn tekende voor het ontwerp. Los van de gebruikelijke percentageregelingen nam de toenmalige minister van cultuur, Hedy d’Ancona, het initiatief voor een speciaal kunstwerk buiten: een monument voor de democratie. Op voorstel van adviseur Rudi Fuchs, destijds directeur van het Haags Gemeentemuseum, had de internationaal beroemde, Grieks-Italiaanse kunstenaar Jannis Kounellis (1936) een ontwerp gemaakt: een gietijzeren stellage met teksten uit de grondwet en bovenop een mand met kolen. In de toelichtende brief van de minister aan de Kamer stond daarover te lezen: “De sokkel … draagt dus geen ruiter, engel of ander symbool van door de hemel verleende macht, maar een hoop uit de aarde opgedolven versteende energie. Democratie is mensenwerk …’.

Kounellis ‘kolenkit’ zoals het door tegenstanders werd genoemd, deed de gemoederen dusdanig oplaaien dat de Tweede Kamer tegenstemde. Uiteindelijk heeft architect De Bruijn voor een oplossing gezorgd. Hij ontwierp een lage, 45 meter lange, natuurstenen zitbank op het driehoekige pleintje voor de Tweede Kamer aan de kant van de Hofweg. Op de lange kanten van de bank is de tekst van artikel 1 uit de grondwet aangebracht:

‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

Sluiten