Gegevens kunstwerk

Titel

Groep van zeven paarden

Kunstenaar

Kees de Kruijff

Jaar

1975

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 135 cm

Locatie kunstwerk

Adres

De Stede, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.043427881598, 4.2599676079817 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het beeldende oeuvre van Kees de Kruijff is stevig verankerd in de traditie van de figuratieve beeldhouwkunst. De beeldengroep die in 1975 bij het winkelpleintje aan De Stede werd geplaatst, is illustratief voor de werkwijze van de kunstenaar. De aandacht van voorbijgangers wordt vrijwel onmiddellijk getrokken door een groep van zeven fiere paarden. Ze staan er alert, levenslustig en strijdvaardig bij. De gladgepolijste raspaardjes zijn uitgevoerd in brons en zijn tot in de kleinste details nauwkeurig afgewerkt.

De Kruijff studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboortestad Den Haag. Hij vervolgde zijn opleiding in België om zich vanaf 1938 definitief in de hofstad te vestigen. De Kruijff is een typische vertegenwoordiger van de groep figuratieve beeldhouwers die zich niets aantrok van de ideeën die door de vernieuwingsbewegingen verspreid werden. Hij bleef zijn leven lang trouw aan zijn voorkeur voor het maken van herkenbare beelden van mensfiguren en dieren. Met volharding en uit overtuiging hield hij vast aan ambachtelijke vaardigheden en esthetische uitgangspunten.

De beelden van De Kruijff zijn levensecht. Ze stralen vitaliteit uit en halen het beste uit mens en dier naar boven. De beeldhouwer had genoeg aan de gegeven werkelijkheid en maakte die (waar dat mogelijk of wenselijk was) nog iets mooier. Hij voelde niet de behoefte om via ongeremde expressiedrang of zucht naar abstractie de werkelijkheid te vertekenen.

Sluiten