Gegevens kunstwerk

Titel

Godheid van de Bedachtzame Dynamiek

Kunstenaar

LaSalle

Jaar

2012

Afmetingen

80 cm

Deelcollectie

Beeldenreeks LaSalle Leidschenveen

Locatie kunstwerk

Adres

Molenpolderstraat, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.054142686296, 4.4089997878357 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Zouden die twee betonnen honden je fiets bewaken? Even flitst die gedachte door je hoofd. De fietsenstandaards zo vlakbij het spoorviaduct roepen direct associaties op met een fietsenstalling. Wel een beetje een rare plaats, want stoppen doet de trein hier niet. De dichtstbijzijnde halte ligt aan de andere kant van de wijk. De knalrode kleur van de honden en de manier waarop de standaards als afbakening rondom het kleine terreintje zijn geplaatst, doet vermoeden dat het om iets anders gaat. Daar wijst ook de herhaling van hun vorm in de grotere achthoekige, gietijzeren sculpturen daarachter op.

Het geheel blijkt een van de zeven beelden te zijn die kunstenaarsduo LaSalle voor De Dijken in Leidschenveen heeft gemaakt. Als je goed kijkt, zie je op de huid van de twee grote sculpturen ingekraste figuren terugkomen die je in de andere beelden ook ziet. Eikenbladeren bijvoorbeeld, of kanten kleedjes. Dergelijke patronen geven tegenwicht aan de grote, abstracte vormen van de beelden. Dat doet ook de organische structuur van de stenen op de grond. Daarin heeft het duo zelfs hun eigen logo (LaSalle) verstopt.

Aanleiding voor dit beeld vormde een erfafscheiding die het kunstenaarsduo ooit aantrof op een boerderij in de buurt van Veenendaal. Dat combineerden zij patronen die bepaalde Afrikaanse stammen ritueel in hun huid aanbrengen.

Sluiten