Gegevens kunstwerk

Titel

Gisteren staat, Morgenstond

Kunstenaar

Arjanne van der Spek

Jaar

2005

Materiaal

Beton met pigment

Afmetingen

300 cm

Deelcollectie

Beeldengalerij

Locatie kunstwerk

Adres

Open Opslag De Beeldengalerij Zuiderpark, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.057187294453, 4.2904878199158 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Een lantaarnpaal met bollamp bovenop een stapel bouwmateriaal. Daaruit bestaat ruwweg de sculptuur die beeldhouwer Arjanne van der Spek voor de Beeldengalerij heeft gemaakt. In de titel ‘Gisteren staat, Morgenstond’ heeft zij een woordspeling verwerkt, die verwijst naar de inspiratiebron voor haar kunstwerk. Morgenstond is één van de Haagse wijken die Van der Spek doorkruiste op zoek naar gewone dagelijkse voorwerpen voor haar beeld. Ze wilde namelijk voor de wijk representatieve elementen naar het centrum van Den Haag halen. Vermoedelijk om nu eens ín dat centrum, dat altijd al in de spotlights staat, de aandacht te vestigen op de periferie.

Aldus ontstond een beeld samengesteld uit een hoop zand, een stapel stenen en een typische jaren zeventig lantaarnpaal. Van der Spek boetseerde eerst het hele beeld om het vervolgens in beton met zandkleurig pigment af te gieten. Wat opvalt is het buitengewone grote formaat van de stenen. Ook wonderlijk zijn de rode zegels of medailles, die her en der op het beeld zijn aangebracht. Ze verwijzen naar de rode lantaarns in het Haagse, Chinese restaurant waar Van der Speks idee gestalte kreeg.

Met het ruwe oppervlak en de schijnbaar lukraak bijeengebracht elementen is ‘Gisteren staat, Morgenstond’ een voorbeeld van Van der Speks ongepolijste kunst. Haar sculpturen komen intuïtief tot stand vanuit een diepgeworteld beeldhouwersinstinct. Maar anders dan het beeld aan de Grote Marktstraat is haar kunst meestal non-figuratief. Abstract of figuratief: beide zijn lastig te duiden. Voor Van der Spek staat voorop: ‘[…] dat je iets vreemds laat zien dat toch klopt. Eigenlijk probeer ik met heel normale middelen iets te maken dat je nog nooit hebt gezien.’* En dat is nu precies wat ze met ‘Gisteren staat, Morgenstond’ heeft gedaan.

* citaat uit ten geleide door Franz Kaizer in: ‘Twaalf beelden van Arjanne van der Spek/Galerie Tanja Rumpff’, Haarlem, 1992.

Momenteel is dit beeld gestationeerd in het Zuiderpark.

Sluiten