Gegevens kunstwerk

Titel

Gezins- en kinderverzorgster

Kunstenaar

Dirk Bus

Jaar

1957

Materiaal

brons

Locatie kunstwerk

Adres

Westbroekpark, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.104690416698, 4.2894202895187 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Dirk Bus woonde en werkte bijna zijn leven lang in Den Haag. Alleen tijdens zijn vervolgopleiding aan de Rijksakademie leefde hij in Amsterdam. Behalve aan die Rijksakademie, waar hij onder meer les kreeg van de beroemde beeldhouwer Jan Bronner, studeerde Bus ook aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in de hofstad.

Bus manifesteerde zich als een beeldhouwer met een sterke voorliefde voor de verbeelding van mensen en dieren. Hij heeft veel monumentale opdrachten uitgevoerd en zijn werk is opgenomen in verschillende museale collecties (o.a. Haags Gemeentemuseum). De naam van de kunstenaar is vooral sterk verbonden met de stad Den Haag. Dat is niet verwonderlijk, want Bus was jarenlang de gezichtsbepalende voorzitter van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri.

Den Haag is bij uitstek het domein van Dirk Bus. In ‘zijn’ stad zijn onder meer het Grenadiersmonument en het beeld ‘Europa’ te vinden. Voor een aantal monumentale opdrachten werkte Bus samen met Haagse collega’s, onder wie Bram Roth en Gerard van Remmen.

De figuratieve stijl van Bus is kenmerkend voor de sociaal-realistische traditie waar in de eerste naoorlogse jaren grote behoefte aan was. Die traditie vereiste solide en herkenbare beelden met een breed maatschappelijk draagvlak en een sociaal gezicht. Ook het licht gestileerde beeld van de gezins- en kinderverzorgster, dat geplaatst is bij een school aan de Capadosestraat, past in dat stramien. Het weerspiegelt de tijdgeest waarin zorg voor de medemens een belangrijk onderdeel uitmaakte van het stelsel van normen en waarden. Een zorgzame vrouw houdt in haar hand een pannetje met eten. Ze kijkt liefkozend neer op het kind dat bescherming en geborgenheid zoekt.

Toen de basisschool waar dit beeld altijd bij heeft gestaan werd gerenoveerd, kreeg de sculptuur in 2009 een nieuw onderkomen. Het kwam te staan middenin het rosarium in het Westbroekpark. Daar vult de zorgzame vrouw de lege plek op die ontstond doordat de ‘Krabbende haan’ van Jos van Riemsdijk in 2008 werd gestolen.

 

Sluiten