Gegevens kunstwerk

Titel

Gevelbeelden stadhuis

Kunstenaar

Gerard van Remmen, Dirk Bus, Bram Roth

Jaar

1953

Materiaal

Graniet en gegoten steen

Afmetingen

uiteenlopend

Locatie kunstwerk

Adres

Burgemeester de Monchyplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.089329313824, 4.3043624902824 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Strak en wit: zo verrees in de jaren negentig een nieuw stadhuis aan het Spui. Groter kan het contrast met het vorige ‘nieuwe’ stadhuis uit 1953 niet zijn. Dat stadhuis aan het Burgemeester De Monchyplein was namelijk nog versierd met reliëfs. Op voordracht van de architect, J.M. Luthmann, had de gemeente daarvoor de Haagse kunstenaars Dirk Bus, Bram Roth en Gerard van Remmen uitgenodigd. Met hun reliëfs en andere bouwbeeldhouwwerken versterkten zij de representatieve functie van het gebouw.

In 1996 is het oude stadhuis gesloopt en vervangen door een modern, op de klassieken geïnspireerd gebouwencomplex van de Spaanse architect Ricardo Bofill. Vóór de sloop zijn de beelden van de drie kunstenaars in veiligheid gebracht. Enkele ervan hebben een nieuwe bestemming gekregen in de binnentuin van Bofills complex. Zo wordt de brug over de vijver aan de zijde van de Burgemeester Patijnlaan geflankeerd door twee sculpturen van Bus. Het gaat om diens voorstellingen met zeemeerminnen die zich oorspronkelijk op de poort van het stadhuis bevonden.

Aan de andere kant van de vijver staan twee beelden van Roth. Ook deze sierden de poort van het stadhuis. Roth had een lierspelend jongetje op een paard verbeeld en een mandoline spelende, jonge vrouw, ook te paard, samen met een fluitspelende vrouw op een bok.

Als een archeologische vondst ligt verderop in het gras een reliëf van Van Remmen. Hij heeft hierop godin van de wijsheid Pallas Athena aangebracht, omringd door de godinnen Pomona (vruchtbaarheid), Ceres (oogst) en Flora (bloemen). Op het oude stadshuis bevond dit reliëf zich bij een van de zij-ingangen.

Tot slot zijn rond de waterval nog enkele reliëfs te zien. De twee kleinste direct naast de waterval zijn van Van Remmen. Het gaat om een scène van ‘Jonas in de walvis’ en Neptunus, de god van de zee. Iets verderop bevindt zich Bus’ reliëf van het stadswapen van Den Haag geflankeerd door twee putti. Het diende als louter decoratie op de gevel van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Net als de andere hoger geplaatste reliëfs op het stadhuis aan het Burgemeester De Monchyplein is ook dit reliëf van gegoten steen. De reliëfs die zich lager in de gevel bevonden zijn uit graniet gehakt.

 

Sluiten