Buiten Beeld
Status
Permanent
Categorie
Bestaat niet meer
Sinds
06-07-2023
Toelichting
Het gebeurde begin juli 2023 tijdens de kortstondige, maar heftige storm Poly. Enkele van de reusachtige bomen in park Marlot begaven het en vielen deels bovenop Gerda en het rendier. Het beeldje van Corinne Franzen-Heslenfeld overleefde de klap niet. Het was al wat zwakker door eerdere reparaties en de tijd - het bestond ruim 80 jaar - had de zachte steensoort waaruit het is gemaakt nog kwetsbaarder gemaakt. Het kwam helemaal in gruzelementen onder de gesneuvelde takken vandaan. Bomen en beeld zijn dus niet meer. Wat blijft zijn talloze herinneringen die buurtbewoners en wandelaars in Marlot aan het lieflijke tafereel hebben.
Gegevens kunstwerk
Titel
Gerda en het rendier
Kunstenaar
Jaar
1938
Materiaal
Zandsteen
Afmetingen
h. 148 cm
Locatie kunstwerk
Adres
Park Marlot, Den Haag
Stadsdeel
Haagse Hout
GPS gegevens
52.099523923019, 4.3550593074446 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Op een stille plek in park Marlot staat een rendier. Zijn hoofd buigt voorover naar een klein meisje dat hem iets lijkt toe te fluisteren. Wie zijn deze figuren en waar komen ze vandaan? Voor kenners is het duidelijk: de twee figuren zijn weggelopen uit ‘De Sneeuwkoningin’, een sprookje van Hans Christian Andersen. Het meisje Gerda is daarin de hoofdfiguur. Met steun van een sprekend rendier volgt zij haar vriendje Kai die door de sneeuwkoningin is ontvoerd. Zij vindt hem en laat zijn verkilde hart weer ontdooien.
Dit onderwerp koos Corinne Franzen-Heslenfeld voor het beeldje dat ze moest maken als tegenprestatie voor de Prix de Rome. Ze was inmiddels net getrouwd en, zoals in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw nog vrij vanzelfsprekend was, teruggekeerd uit Rome om zich bij haar man te voegen.
Franzen-Heslenfeld was een eigenzinnige vrouw die ondanks veel twijfels en tegenwerking van haar omgeving, haar ambities altijd heeft waargemaakt. Ze was verantwoordelijk voor gigantische, in steen gehouwen beelden als de vrijheidsmonumenten in Utrecht en Noordwijk en de twee metershoge atletische naakten op de toegangspoort naar het Zuiderpark. Daarnaast heeft ze ontelbaar veel portretbustes gemaakt en beeldjes van kinderen in klei, brons en steen.
‘Gerda en het rendier’ was een opdracht van de toenmalige minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, mr. Jan Terpstra. Heslenfeld moest een beeld ontwerpen voor een kinderpark. Dat verklaart haar keuze voor het sprookje. Bij gebrek aan een andere geschikte locatie werd het Marlot, één van de Haagse parken. Heslenfeld had daar geen bezwaar tegen. Haar sculptuur staat er precies zoals ze het zich wenste: tegen een loofgroene achtergrond. Het beeld staat er nog steeds en in dezelfde entourage: even standvastig als de liefde van Gerda voor haar vriendje Kai.