Gegevens kunstwerk

Titel

Ezel, koe, eland en paard

Kunstenaar

Dirk Bus

Jaar

1931 en 1936

Materiaal

graniet

Locatie kunstwerk

Adres

Lijnbaan, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.074128620906, 4.2971361899353 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

De bruggen in de hofstad zijn goed bedeeld met beeldhouwwerk. In navolging van Amsterdam liet ook Den Haag menig brug decoreren. Veel opdrachten gaf de gemeente in de nadagen van de Amsterdamse School (1916-1926), toen bouwplastiek zich losmaakte van de architectuur en op die wijze een zelfstandige plaats verwierf binnen de kunsten.

Zo werd beeldhouwer Dirk Bus benaderd om de brug bij de Lijnbaan aan te kleden. Allereerst vervaardigde hij in 1931 vier dierplastieken voor de bruguiteinden. Vijf jaar later volgde nog een granieten pilaar met vier reliëfs van twee zeilschepen, een dolfijn en een anker.

Bus gaf ‘ezel, koe, hert en paard’ natuurgetrouw, in een kalme houding weer. De gestileerde vorm is typerend voor de jaren dertig. De beelden zijn vergelijkbaar met de dierplastieken van Albert Termote en Gra Rueb uit dezelfde periode.

De koe vleit zich tegen een houten hekje en naast haar rechter voorpoot staat een bloempje. Bloem en hek zorgen voor een rustieke, lieflijke sfeer. Bij het hert met geheven kop, ligt het gewei op de rug. Dit was technisch noodzakelijk, omdat een vrijstaand stenen gewei erg kwetsbaar is buiten.

Het paard heeft een zadel op de rug, trekt het hoofd in en buigt dat naar de voorbenen. Ook het ezeltje is gezadeld en houdt de kop in eenzelfde soort houding als het paard. Een grappig detail is dat je aan de oren kunt zien in welke stemming de beide dieren verkeren. Het is duidelijk dat Bus bedreven en met veel plezier het keiharde Zweedse graniet bewerkte. Een interview in ‘Het Vrije Volk’ van 1 december 1967 ter ere van zijn zestigste verjaardag bevestigt dit: ‘Gips, klei en aluminiumcement behoren tot zijn materialen, maar ‘het liefst werk ik in steen – dat ligt me het meest’.

Sluiten