Gegevens kunstwerk

Titel

Eline Vere

Kunstenaar

Theo van der Nahmer

Jaar

1958

Materiaal

brons

Afmetingen

265 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Groot Hertoginnelaan, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.085183721567, 4.2920793749074 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Eline Vere: statig staat ze daar, zoals een Haagse dame van stand eind 19e eeuw betaamde. Met een jurk volgens de laatste mode, een hoed op en een parasol in de hand ter vervolmaking van het geheel. Ook de plek waar deze elegante vrouw is geplaatst, is in overeenstemming met haar uitstraling. Ze staat in een klein parkje langs de Groot Hertoginnelaan. Achter haar rijzen de imponerende huizen van de ambassadebuurt op. Overigens heeft Eline Vere niet altijd aan de Groot Hertoginnelaan gestaan. Ter gelegenheid van het boekenbal dat Pulchri Studio in 1974 hield rond het thema Couperus, bevond zij zich enige tijd op het Lange Voorhout.

Deze elegante, bronzen vrouwenfiguur is gemaakt door de bekende beeldhouwer Theo van der Nahmer. Er staan veel beelden van zijn hand in Den Haag. Van der Nahmer liet zich bij dit beeld inspireren door de hoofdpersoon uit de gelijknamige debuutroman van de Haagse schrijver Louis Couperus (1863-1923). Diens ‘Eline Vere’ verscheen in 1889 en gaat over een jonge vrouw uit de betere Haagse kringen die lijdt aan het leven. Zij kan zich maar moeilijk aan het banale dagelijkse leven aanpassen en vlucht in haar eigen droomwereld. Uiteindelijk slaat, zoals gebruikelijk in veel eind 19e-eeuwse boeken, het noodlot toe en gaat zij ten onder aan een overdosis morfine die zij gebruikt tegen haar slapeloosheid.

De tragiek van Eline Vere in Couperus roman is echter niet direct terug te vinden in het beeld dat Van der Nahmer van haar heeft gemaakt. Deze beeldhouwer heeft haar in de eerste plaats als statige Haagse vrouw weergegeven. Hooguit zou je het ongedetailleerde gezicht dat onder de rand van haar hoed schuil gaat als dromerig kunnen interpreteren.

Sluiten