Gegevens kunstwerk

Titel

Edelhert

Kunstenaar

Kees de Kruijff

Jaar

1939

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 137 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Oostduinpark, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.095561896201, 4.3198548206468 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het verschil tussen ‘echt’ en ‘net echt’ is soms heel klein. Bezoekers van het Oostduinpark kunnen op de weide Arendsdorp dagelijks een edelhert ontwaren. Het dier staat er alert bij, maar maakt geen aanstalten om weg te vluchten in de omliggende bosschages; zelfs niet wanneer vrijpostige wandelaars heel dichtbij komen. Geen wonder, want hoewel het standvastige edelhert er levensecht uitziet, is het dier van brons. Beeldhouwer Kees de Kruijff maakte het beeld in 1939 en sinds 1949 staat de bronssculptuur in het Oostduinpark.

De beeldhouwkunst van De Kruijff is stevig verankerd in de figuratieve traditie. Het edelhert is kenmerkend voor zijn werkwijze. Het bronzen beeld benadrukt de perfectionistische instelling van de maker. Opmerkelijk is dat het statische gegeven (een roerloos, waakzaam dier) geraffineerd wordt ondermijnd door de subtiele stand van de poten. Daarmee suggereert de beeldhouwer dat het dier op zijn hoede is en elk moment kan wegspringen.

De Kruijff studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na vervolgopleidingen in Brussel en Antwerpen keerde hij in 1938 terug naar de hofstad. De Kruijff trok zich niets aan van ideeën die in de naoorlogse jaren door vernieuwingsgezinde bewegingen verkondigd werden. Zijn voorkeur voor herkenbare beelden van mensen en dieren bleef hij dan ook zijn leven lang trouw. En hij hield daarbij vol overtuiging vast aan ambachtelijke vaardigheden en esthetische uitgangspunten.

Sluiten