Gegevens kunstwerk

Titel

Dubbel

Kunstenaar

Pépé Grégoire

Jaar

2004

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Circusplein, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.111302938874, 4.2830492202377 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Pépé Grégoire speelde een belangrijke rol bij de keuze van de beelden die geplaatst zijn bij het Circustheater. Cultuurmecenas Joop van den Ende is bewonderaar van Grégoires werk en vroeg hem speciaal voor het plein een beeld te ontwerpen. Al snel ontstond het idee om er een echt beeldenplein van te maken en andere beeldhouwers bij het initiatief te betrekken. Grégoire kwam met concrete voorstellen die met enthousiasme werden ontvangen.

Het beeld ‘Dubbel’ stelt een mensfiguur voor die uit zijn silhouet stapt. Het gaat om de verbeelding van een theaterpersoonlijkheid die tijdelijk afstand neemt van zijn oorspronkelijke gedaante en identiteit om een rol te spelen. In een andere betekenis is de dualistische persoonlijkheid te herleiden tot de toeschouwer die even uit zijn vertrouwde wereld treedt om zich in het theater onder te dompelen in de fictieve wereld die zich op het podium voor zijn ogen ontvouwt.

Grégoire houdt zich in zijn beelden intensief bezig met de medemens. Hij beziet het leven met een knipoog. Dat is zijn tweede natuur. In zijn werk klinkt niet alleen drama door maar ook humor. Die twee gaan goed samen, zowel in het leven als in de kunst. De beeldhouwer wil uitersten samenbrengen. Zijn thematiek loopt van kunsthistorische verwijzingen, archeologie, contrasterende mensbeelden, het cyclische leven, acrobatiek en de atletische mens tot zijn persoonlijke levensomstandigheden. Zonder relativeringsvermogen wordt het leven voor hem een stuk saaier en onaangenamer, en bij vlagen zelfs ondraaglijk.

In de beelden van Grégoire is de esthetiek van het verminkte lichaam een eigen leven gaan leiden. De fascinatie voor lichaamsfragmenten, losse ledematen en het gedeformeerde lichaam heeft alles te maken met de wonderlijke combinatie van tragiek en heroïek die daarin schuilt. In ‘Dubbel’ brengt hij bij wijze van uitzondering heel de mens in beeld.

Sluiten