Gegevens kunstwerk

Titel

Drie pelikanen

Kunstenaar

Pieter Starreveld

Jaar

1968

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Aegonplein, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.09098370287, 4.3689721725609 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Een geschenk aan de directie. Dat zijn deze drie pelikanen in brons van Pieter Starreveld. Het personeel van de Olveh (de Onderlinge Levensverzekeringmaatschappij Eigen Hulp van 1879) gaf dit in 1968 cadeau ter gelegenheid van de bouw van een nieuw hoofdkantoor van AGO, een fusie van De Algemeene Friesche, de Groot-Noordhollandsche en de Olveh, aan de Kortenaerkade. AGO ging vervolgens in 1983 met ENNIA op in Aegon. Daarom staat het beeld op het Aegonplein naast het hoofdkantoor.

Starreveld was geen onbekende in het opdrachtencircuit. Hij studeerde in 1932 met figuratief werk af aan de de Rijksacademie in Amsterdam. De beroemde Jan Bronner was hier zijn belangrijkste leermeester. De eerste opdrachten van Starreveld betroffen kunstwerken op en aan gebouwen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft hij veel oorlogsmonumenten gerealiseerd. Toen hij in de jaren vijftig in Amersfoort een ruim atelier betrok, begon hij ook met het zelf gieten van bronzen beelden volgens de verloren was methode (cire perdu). Daarvoor had hij vooral beelden direct uit hout of steen gehakt. Vrouwelijk naakt en dierfiguren waren zijn meest geliefde onderwerpen.

Of de beeldhouwer van het personeel van de Olveh opdracht kreeg een pelikaan te maken of dat hij deze vogel zelf koos, is niet duidelijk. Vast staat dat in het logo van deze verzekeraar al lang de afbeelding van een pelikaan met jongen te zien was. In het vroege Christendom maar ook in volksculturen daarvoor werd gedacht dat pelikanen hun jongen voedden met het bloed uit de door de ouders eigen opengepikte borst. Daarom wordt deze vogel als symbool gezien voor naastenliefde en opofferingsgezindheid. Toch verwijst de sculptuur van Starreveld hier niet naar. Hij koos voor een stapeling van drie volwassen exemplaren. Door ze schuin boven elkaar te plaatsen lijkt het alsof ze samen wegvliegen. De – verzekerde – toekomst tegemoet.

Sluiten